Lesz videobíró a focivébén

foci
2018 január 22., 17:11
comments 76
photo_camera Operatőr veszi a VAR-rendszer kijelzőjét az angol FA Cup harmadik fordulójában a Brighton és a Crystal Palace meccse előtt Fotó: GLYN KIRK/AFP

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy már szponzort válogatnak azokra a másodpercekre, amikor épp a videobíró által rögzített képsorokat visszajátszását láthatják majd a képernyőkön a nézők világszerte.

A nyári oroszországi világbajnokság lesz az első nagy nemzetközi futballtorna, ahol a VAR (video assistant referee system) bemutatkozhat, a játékvezetők tehát vitás eseteknél kérhetik, hogy a negyedik asszisztens játsza vissza a történéseket, és segítsen a döntések esetleges felülvizsgálata során. 

A szövetség szabályalkotó testületének hétfői ülése után a FIFA kereskedelmi vezetője Philippe Le Floc'h az AP-nek beszélt arról, hogy alkalmazni fogják a technológiát, amit élesben már az olasz élvonalban és a Bundesligában is kipróbáltak a 2017-2018-as szezonban. 

Hivatalos bejelentés majd csak márciusban várható, de a döntés borítékolható, különösen mivel a szövetséget vezető olasz Gianni Infantino az egyik legnagyobb támogatója a VAR-nak. 

A kérdés csak az, mennyire sűrűn élnek illetve élhetnek majd a technológiával a játékvezetők, mert sok kritika is érte a VAR-t, amiért néhány játékvezető túl sokat használja, megtörve ezzel a meccsek ritmusát. (One Football / AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt