Lesz videobíró a focivébén

Operatőr veszi a VAR-rendszer kijelzőjét az angol FA Cup harmadik fordulójában a Brighton és a Crystal Palace meccse előttFotó: GLYN KIRK/AFP

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy már szponzort válogatnak azokra a másodpercekre, amikor épp a videobíró által rögzített képsorokat visszajátszását láthatják majd a képernyőkön a nézők világszerte.

A nyári oroszországi világbajnokság lesz az első nagy nemzetközi futballtorna, ahol a VAR (video assistant referee system) bemutatkozhat, a játékvezetők tehát vitás eseteknél kérhetik, hogy a negyedik asszisztens játsza vissza a történéseket, és segítsen a döntések esetleges felülvizsgálata során. 

A szövetség szabályalkotó testületének hétfői ülése után a FIFA kereskedelmi vezetője Philippe Le Floc'h az AP-nek beszélt arról, hogy alkalmazni fogják a technológiát, amit élesben már az olasz élvonalban és a Bundesligában is kipróbáltak a 2017-2018-as szezonban. 

Hivatalos bejelentés majd csak márciusban várható, de a döntés borítékolható, különösen mivel a szövetséget vezető olasz Gianni Infantino az egyik legnagyobb támogatója a VAR-nak. 

A kérdés csak az, mennyire sűrűn élnek illetve élhetnek majd a technológiával a játékvezetők, mert sok kritika is érte a VAR-t, amiért néhány játékvezető túl sokat használja, megtörve ezzel a meccsek ritmusát. (One Football / AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.