Lesz videobíró a focivébén

foci
2018 január 22., 17:11
comments 76
Operatőr veszi a VAR-rendszer kijelzőjét az angol FA Cup harmadik fordulójában a  Brighton és a Crystal Palace meccse előtt
photo_camera Operatőr veszi a VAR-rendszer kijelzőjét az angol FA Cup harmadik fordulójában a Brighton és a Crystal Palace meccse előtt Fotó: GLYN KIRK/AFP

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy már szponzort válogatnak azokra a másodpercekre, amikor épp a videobíró által rögzített képsorokat visszajátszását láthatják majd a képernyőkön a nézők világszerte.

A nyári oroszországi világbajnokság lesz az első nagy nemzetközi futballtorna, ahol a VAR (video assistant referee system) bemutatkozhat, a játékvezetők tehát vitás eseteknél kérhetik, hogy a negyedik asszisztens játsza vissza a történéseket, és segítsen a döntések esetleges felülvizsgálata során. 

A szövetség szabályalkotó testületének hétfői ülése után a FIFA kereskedelmi vezetője Philippe Le Floc'h az AP-nek beszélt arról, hogy alkalmazni fogják a technológiát, amit élesben már az olasz élvonalban és a Bundesligában is kipróbáltak a 2017-2018-as szezonban. 

Hivatalos bejelentés majd csak márciusban várható, de a döntés borítékolható, különösen mivel a szövetséget vezető olasz Gianni Infantino az egyik legnagyobb támogatója a VAR-nak. 

A kérdés csak az, mennyire sűrűn élnek illetve élhetnek majd a technológiával a játékvezetők, mert sok kritika is érte a VAR-t, amiért néhány játékvezető túl sokat használja, megtörve ezzel a meccsek ritmusát. (One Football / AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.