Nyomozni kezdett az ügyészség Tiborcz István közbeszerzései miatt

bűnügy
2018 január 22., 11:44
comments 250

A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében. A főügyészség közleménye szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik
photo_camera Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A két évig tartó vizsgálat után az OLAF közbeszerzési szabálytalanságokat, az eljárások manipulálását, a résztvevők közötti összeférhetetlenséget és csalás gyanúját is megállapította az Elios által megnyert közbeszerzéseknél.

A gyanú szerint a miniszterelnök vejének, Tiborcz István tulajdonában álló cég összejátszott a projektek előkészítésén dolgozó Sistrade Kft.-vel Hamar Endrén keresztül. Hamar 2013 januárja és áprilisa között volt tulajdonos és vezető az Eliosban, tőle pedig pont Tiborcz vette át a cég vezetését.

A Legfőbb Ügyészség január 12-én közölte, hogy megkapta az OLAF jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz, az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbították.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentése három - 2009 és 2014 között kibocsátott - KEOP-pályázat vizsgálatáról szól.

Az Elios rengeteg megbízást kapott magyarországi települések világításának korszerűsítésére. A pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül vagy senki másnak,, vagy legfeljebb egy-két cégnek lett volna esélye indulni a munkáért, de egyeztettek már a kiírás előtt is a munkákról. Az Elios aztán brutális áron számlázott le lámpákat.

A 24.hu értesülései szerint az ügy miatt az OLAF 13 milliárd forintos bírságra tett javaslatot az Európai Bizottságnál. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.