Nyomozni kezdett az ügyészség Tiborcz István közbeszerzései miatt

A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében. A főügyészség közleménye szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnökFotó: Orbán Viktor/Facebook

A két évig tartó vizsgálat után az OLAF közbeszerzési szabálytalanságokat, az eljárások manipulálását, a résztvevők közötti összeférhetetlenséget és csalás gyanúját is megállapította az Elios által megnyert közbeszerzéseknél.

A gyanú szerint a miniszterelnök vejének, Tiborcz István tulajdonában álló cég összejátszott a projektek előkészítésén dolgozó Sistrade Kft.-vel Hamar Endrén keresztül. Hamar 2013 januárja és áprilisa között volt tulajdonos és vezető az Eliosban, tőle pedig pont Tiborcz vette át a cég vezetését.

A Legfőbb Ügyészség január 12-én közölte, hogy megkapta az OLAF jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz, az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbították. 

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentése három - 2009 és 2014 között kibocsátott - KEOP-pályázat vizsgálatáról szól. 

Az Elios rengeteg megbízást kapott magyarországi települések világításának korszerűsítésére. A pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül vagy senki másnak,, vagy legfeljebb egy-két cégnek lett volna esélye indulni a munkáért, de egyeztettek már a kiírás előtt is a munkákról. Az Elios aztán brutális áron számlázott le lámpákat.  

A 24.hu értesülései szerint az ügy miatt az OLAF  13 milliárd forintos bírságra tett javaslatot az Európai Bizottságnál. (via MTI)