A Fehér Ház újabb magasrangú FBI-vezetőt szeretett volna félreállítani

külföld
2018 január 23., 04:19

Az Axios több forrásra hivatkozva ír arról, hogy az amerikai igazságügyi miniszter, Jeff Sessions (többek között vélhetően Donald Trump nyilvános sürgetésére is reagálva) megpróbálta rávenni az FBI igazgatóját, Christopher Wrayt, hogy rúgja ki a helyettesét, Andrew McCabe-t, ugyanakkor a források szerint Wray jelezte, hogy lemond, ha McCabe-nek távoznia kell. 

Azt nem nehéz belátni, hogyha Wray a Fehér Ház felől érkező nyomás miatt távozna, az komoly belpolitikai hullámokat vetne az Egyesült Államokban, ahol jelenleg is komoly vizsgálatok tárgya, hogy miért rúgta ki Donald Trump az oroszügyi nyomozásban aktív előző FBI-vezetőt, James Comeyt. Az Axios forrásai szerint épp a botrány elkerülése miatt visszakozott végül a Fehér Ház, így McCabe is maradhatott. 

Andrew McCabe (és Jeff Sessions a háttérben)
photo_camera Andrew McCabe (és Jeff Sessions a háttérben) Fotó: JIM WATSON/AFP

Azt lehet tudni, hogy nem McCabe az egyetlen magasrangú FBI-alkalmazott, akivel Trump elégedetlen, Twitter-posztjai alapján másokban is Comey szövetségeseit látja. A nyomozóiroda korábbi vezető jogászát,  James A. Bakert éppen a közelmúltban helyezték át más szerepkörbe, a lap forrásai szerint szintén Sessions nyomására. 

A Fehér Ház sajtószolgálata annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy Trump borzasztóan tiszteli az FBI munkáját, ugyanakkor Comey egy politikailag motivált vezető volt, és ártott annak a képnek is, hogy az ügynökség mindig pártatlanul ered az igazság nyomába. A Comey helyére már Trump által kinevezett Wrayt ellenben dicsérte a közlemény, igaz arról, hogy az új vezető lemondással fenyegetőzött a beavatkozási kísérletek hatására, már nem esett szó. 

McCabe ellen már hónapok óta zajlik Trump és támogatóinak Twitter-hadjárata, a New York Times már meg is szellőztette, hogy idén év elején akár vissza is vonulhat, de erről egyelőre nem tudni részleteket. (Axios)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.