A Fehér Ház újabb magasrangú FBI-vezetőt szeretett volna félreállítani

Az Axios több forrásra hivatkozva ír arról, hogy az amerikai igazságügyi miniszter, Jeff Sessions (többek között vélhetően Donald Trump nyilvános sürgetésére is reagálva) megpróbálta rávenni az FBI igazgatóját, Christopher Wrayt, hogy rúgja ki a helyettesét, Andrew McCabe-t, ugyanakkor a források szerint Wray jelezte, hogy lemond, ha McCabe-nek távoznia kell. 

Azt nem nehéz belátni, hogyha Wray a Fehér Ház felől érkező nyomás miatt távozna, az komoly belpolitikai hullámokat vetne az Egyesült Államokban, ahol jelenleg is komoly vizsgálatok tárgya, hogy miért rúgta ki Donald Trump az oroszügyi nyomozásban aktív előző FBI-vezetőt, James Comeyt. Az Axios forrásai szerint épp a botrány elkerülése miatt visszakozott végül a Fehér Ház, így McCabe is maradhatott. 

Andrew McCabe (és Jeff Sessions a háttérben)Fotó: JIM WATSON/AFP

Azt lehet tudni, hogy nem McCabe az egyetlen magasrangú FBI-alkalmazott, akivel Trump elégedetlen, Twitter-posztjai alapján másokban is Comey szövetségeseit látja. A nyomozóiroda korábbi vezető jogászát,  James A. Bakert éppen a közelmúltban helyezték át más szerepkörbe, a lap forrásai szerint szintén Sessions nyomására. 

A Fehér Ház sajtószolgálata annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy Trump borzasztóan tiszteli az FBI munkáját, ugyanakkor Comey egy politikailag motivált vezető volt, és ártott annak a képnek is, hogy az ügynökség mindig pártatlanul ered az igazság nyomába. A Comey helyére már Trump által kinevezett Wrayt ellenben dicsérte a közlemény, igaz arról, hogy az új vezető lemondással fenyegetőzött a beavatkozási kísérletek hatására, már nem esett szó. 

McCabe ellen már hónapok óta zajlik Trump és támogatóinak Twitter-hadjárata, a New York Times már meg is szellőztette, hogy idén év elején akár vissza is vonulhat, de erről egyelőre nem tudni részleteket. (Axios)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.