A kínai cenzúra lecsapott a hiphopra

külföld
2018 január 23., 06:10
comments 35

Az utóbbi pár évben komolyan felerősödött a kínai cenzúra, a Párt a korábbinál is szorosabban kezdte el ellenőrizni a kultúra területét is. Most a Reuters ír arról, hogy a cenzoroknak új kiemelt célpontja van: a hiphop. 

Ez persze csak válaszreakció, miután az elmúlt év egyik legnépszerűbb tévés műsora egy rapper tehetségkutató, a Rap of China volt. 

link Forrás

A kínai államapparátus az elmúlt hetekben a tavalyi évad két győztesét is megbüntette: a PG One néven előadó Wang Hao és a GAI néven szereplő Zhou Yan bűne is a Kommunista Párt értékeivel összeegyeztethetetlen tartalmak bemutatása, illetve nem megfelelő viselkedés volt. GAI a múlt héten szerepelt volna egy népszerű zenés műsorban is, de a cenzúra ezt is letiltotta. 

A mainstream hiphop viszonylag új műfaj Kínában, és a mostani fellépés a legismertebb alkotókkal szemben illeszkedik abba a tágabb kampányba is, mely során az államigazgatás elkezdte komolyabban szankcionálni a fiatalokra ható, de az ország értékeivel nem feltétlen összepasszoló kulturális termékeket. 

A pekingi vezetés számára ugyanis a kultúra az ideológia terjesztésének kiemelt területe, ez pedig azzal jár együtt, hogy nagy karrierben csak az a hiphopelőadó bízhat, aki a párt értékeit képviseli a számaiban is. 

A fellépés hatására PG One már elnézést is kért korábbi züllött dalszövegei miatt, melyekben tiszteletlen volt a nőkkel szemben és rekreációs kábítószerek fogyasztását propagálta. 

link Forrás

A bocsánatkérést az előzte meg, hogy az állami hírügynökség, a Xinhua nyíltan nekiment a popsztárnak, többek között leírták, hogy PG One nem érdemli meg, hogy színpadra léphessen, és hogy nemet kell mondani az előadó alacsony minőségű műveire. A kilövési engedély megadása után pedig a többi állami médiafelület is csatlakozott a szidalmazáshoz, miközben a rapper számai sorra tűntek el az online felületekről. 

A másik betámadott sztár, GAI a közelmúltban már át is dolgozta dalszövegeit, egyik számában már az anyaföld dicsérete is megjelent. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.