A kínai cenzúra lecsapott a hiphopra

Az utóbbi pár évben komolyan felerősödött a kínai cenzúra, a Párt a korábbinál is szorosabban kezdte el ellenőrizni a kultúra területét is. Most a Reuters ír arról, hogy a cenzoroknak új kiemelt célpontja van: a hiphop. 

Ez persze csak válaszreakció, miután az elmúlt év egyik legnépszerűbb tévés műsora egy rapper tehetségkutató, a Rap of China volt. 

A kínai államapparátus az elmúlt hetekben a tavalyi évad két győztesét is megbüntette: a PG One néven előadó Wang Hao és a GAI néven szereplő Zhou Yan bűne is a Kommunista Párt értékeivel összeegyeztethetetlen tartalmak bemutatása, illetve nem megfelelő viselkedés volt. GAI a múlt héten szerepelt volna egy népszerű zenés műsorban is, de a cenzúra ezt is letiltotta. 

A mainstream hiphop viszonylag új műfaj Kínában, és a mostani fellépés a legismertebb alkotókkal szemben illeszkedik abba a tágabb kampányba is, mely során az államigazgatás elkezdte komolyabban szankcionálni a fiatalokra ható, de az ország értékeivel nem feltétlen összepasszoló kulturális termékeket. 

A pekingi vezetés számára ugyanis a kultúra az ideológia terjesztésének kiemelt területe, ez pedig azzal jár együtt, hogy nagy karrierben csak az a hiphopelőadó bízhat, aki a párt értékeit képviseli a számaiban is. 

A fellépés hatására PG One már elnézést is kért korábbi züllött dalszövegei miatt, melyekben tiszteletlen volt a nőkkel szemben és rekreációs kábítószerek fogyasztását propagálta. 

A bocsánatkérést az előzte meg, hogy az állami hírügynökség, a Xinhua nyíltan nekiment a popsztárnak, többek között leírták, hogy PG One nem érdemli meg, hogy színpadra léphessen, és hogy nemet kell mondani az előadó alacsony minőségű műveire. A kilövési engedély megadása után pedig a többi állami médiafelület is csatlakozott a szidalmazáshoz, miközben a rapper számai sorra tűntek el az online felületekről. 

A másik betámadott sztár, GAI a közelmúltban már át is dolgozta dalszövegeit, egyik számában már az anyaföld dicsérete is megjelent. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.