Leállt másfél blokk Pakson

2018 január 23., kedd 11:15
76

A paksi atomerőmű négy, egyenként nagyjából 500 MW-os blokkjából másfél nem működik éppen.

Hétfőn reggel a 3-as blokk állt le, mert meghibásodott egy külső alállomás. (Ez egy olyan trafó, ami az erőműből érkező áramot és a távvezetékeket kapcsolja össze.) Az alállomás hibája a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, de a 3-as blokkot az automatikus védelem leállította, és csak a jövő hét elején, a külső hiba kijavítása után indulhat újra. A 3-as blokk nettó teljesítménye 443 MW.

Kedd hajnal óta csak félgőzzel működik az 1-es blokk is, itt egy előre tervezett karbantartás okozza kiesést. A blokk egyik turbináját a karbantartáshoz ki kellett kapcsolni, így a 470 MW-os termelés a felére esett vissza. Az erőmű közleménye nem szól arról, hogy a karbantartás meddig tart.

A paksi áramtermelés így összességében harmadával csökkent, de ettől még van elegendő áram Magyarországon. A Mavir oldalán az látszik, hogy a gázerőművek kapcsoltak nagyobb fokozatra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt