Leállt másfél blokk Pakson

gazdaság
2018 január 23., 11:15
comments 76

A paksi atomerőmű négy, egyenként nagyjából 500 MW-os blokkjából másfél nem működik éppen.

Hétfőn reggel a 3-as blokk állt le, mert meghibásodott egy külső alállomás. (Ez egy olyan trafó, ami az erőműből érkező áramot és a távvezetékeket kapcsolja össze.) Az alállomás hibája a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, de a 3-as blokkot az automatikus védelem leállította, és csak a jövő hét elején, a külső hiba kijavítása után indulhat újra. A 3-as blokk nettó teljesítménye 443 MW.

Kedd hajnal óta csak félgőzzel működik az 1-es blokk is, itt egy előre tervezett karbantartás okozza kiesést. A blokk egyik turbináját a karbantartáshoz ki kellett kapcsolni, így a 470 MW-os termelés a felére esett vissza. Az erőmű közleménye nem szól arról, hogy a karbantartás meddig tart.

A paksi áramtermelés így összességében harmadával csökkent, de ettől még van elegendő áram Magyarországon. A Mavir oldalán az látszik, hogy a gázerőművek kapcsoltak nagyobb fokozatra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.