Amnesty szerint a Stop Soros törvénycsomag hazug, önkényes és káros

politika
2018 január 24., 17:47
comments 32

"A STOP Soros névre keresztelt csomag egy újabb lépés abban a kormányzati hadjáratban, amelynek célja, hogy egyes embereket és szervezeteket bélyegezzenek meg," írja szerdán közzétett sajtónyilatkozatában az Amnesty International. A jogvédő szervezet 

"felszólítja a kormányt, hogy teljes egészében ejtse a javaslatcsomagot, mivel az ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel."

Meggyőződésük, hogy "a javaslatcsomagnak semmi köze az illegális migráció megállításához, a valódi célja, hogy fokozza a független magyar jogvédők és civil szervezetek zaklatását és megfélemlítését," írják. Az Amnesty hangsúlyozza: a "nemzetközi jog garantálja az egyesülés szabadságát, amelynek értelmében emberek szabadon alakíthatnak szervezeteket vagy ilyenekhez csatlakozhatnak, és közösen dolgozhatnak a céljukért. Ez a jog a jogvédők és a civil szervezetek számára létfontosságú." 

Végül három pontban minősíti a szervezet a STOP Soros csomagot:

  • "Hazug - mert semmi köze az illegális migráció megállításához.
  • Önkényes - a kormánynak nincsen joga ahhoz, hogy megmondja, melyik szervezet munkája fontos vagy ehhez milyen forrásokat vehet igénybe.
  • Káros - minden külföldi támogatást (is) kapó szervezet elveszítheti közhasznú státuszát. Ez rendkívül mértékben megnehezítené a tevékenységüket és visszavetné az általuk nyújtott szolgáltatásokat."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.