Arnold Schwarzeneggerről nevezték el a világ legkisebb legyét

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Brian Brown amerikai rovarkutató az állat dudoros elülső lábai alapján nevezte el a legyet a testépítőből lett filmsztárról és hajdani kaliforniai kormányzóról Megapropodiphora arnoldinak.

„Schwarzenegger nemcsak kulturális ikon és fontos személyiség a politikában. Önéletrajza reményt adott, hogy vékony tinédzserként is javíthatok a testemen”

– írta közleményében Brown, a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeum munkatársa.

Fotó: Alain Jocard / AFP

A Megapropodiphora arnoldi ötször kisebb, mint egy gyümölcslégy: csak 0,395 mm.

Brazíliában, az Amazonas esőerdejében fedezték fel, ott került egy nőstény példány az egyik légycsapdába.

Nagy elülső lábaihoz képest apró középső és hátsó lábai, illetve pici szárnyai vannak. Élő példányt eddig nem sikerült megfigyelni.

A Los Angeles-i múzeum kutatói 2012-ben fedezték fel a korábbi rekordtartót, az Euryplatea nanaknihalit, ami 0,4 mm, így alig valamivel nagyobb, mint az arnoldi.

Mindkét faj a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, ahova sok olyan faj is sorolható, aminek a lárvái parazitaként hangyákban élnek. Elképzelhető, hogy az arnoldi is ilyen életmódot folytat. Erre utal a csúcsos testrésze, amivel a nőstény lerakja a petéit. A legyek vélhetően egy fészekbe vagy kolóniába vitetik petéiket a gazdaállattal – mondta Brown. (MTI)