Horthy Miklósért miséznek a keresztény értelmiségiek Auschwitz felszabadulásának évfordulóján

POLITIKA
2018 január 24., 08:01
comments 573
Horthy Miklós 1945. május 1-én, amerikai fogságban, John Dahlquist tábornokkal, a VII. Hadsereg 36., "Texas" hadosztályának parancsnokával.
photo_camera Horthy Miklós 1945. május 1-én, amerikai fogságban, John Dahlquist tábornokkal, a VII. Hadsereg 36., "Texas" hadosztályának parancsnokával. Fotó: usis/leemage

Horthy Miklósért és menyéért, özv. Horthy Istvánnéért tartanak emlékmisét 2018. január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban.

Az nem teljesen világos, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének belvárosi csoportja miért ezt, az országot háborúba vivő, magát nyíltan antiszemitának tartó kormányzó életében semmilyen jelentőséggel nem bíró dátumot választotta az emlékmise időpontjául, cserébe azon felszólalhat az a Boross Péter is, aki szerint Szakály Sándor történész jogosan nevezte idegenrendészeti problémának a kárpátaljai zsidók deportálását és lemészárlását. Erre amúgy Horthy kormányzósága alatt került sor, Horthy tudomásával. Szakály maga is felszólalhat az emlékmisén.

Horthyt szokás azzal védeni, hogy ő maga ellenezte a deportálásokat. Ez sem igaz, mert bár a deportálások csak az ország 1944 márciusi megszállása után kezdődtek, azokat még Horthy kormányzósága idején készítették elő olyan sikeresen, hogy a vidéki zsidóságot rekordgyorsasággal tudták Auschwitzba szállítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.