A bécsi zsidók bojkottálják a parlament holokauszt-megemlékezését az FPÖ kormányba emelése miatt

külföld
2018 január 25., 08:49

Ausztria legjelentősebb zsidó szervezete, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG) bojkottálni fogja az osztrák parlament holokauszt-megemlékezését a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előretörése miatt - jelentette be csütörtökön a hitközséget vezető Oskar Deutsch.

"Nem akarjuk, hogy közünk legyen ezekhez az emberekhez, és nem akarunk ilyen emberekkel megemlékezni a soah (holokauszt) áldozatairól" - mondta Deutsch az ORF osztrák rádiónak. "El kellene gondolkozni arról, hogy milyen emberek ülnek a kormányban, és kik kerültek be a parlamentbe" - tette hozzá.

A tavalyi választásokon győztes konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióra lépő, a választásokon harmadikként befutó FPÖ-t egykori nácik alapították, és több tagja volt érintett neonáci botrányokban. A szabadságpárt vezetése azt állítja, hogy a tömörülés maga mögött hagyta náci múltját.

A héten Udo Landbauer, az alsó-ausztriai tartományi gyűlés egyik szabadságpárti képviselője felfüggeszteni kényszerült tagságát egy diákszervezetben, amikor kiderült, hogy a csoport náci tartalmú daloskönyveket osztogatott. Az ügy az igazságszolgáltatás elé került. Az IKG-t vezető Oskar Deutsch a politikus lemondását követelte.

Sebastian Kurz néppárti kancellár azt ígérte, hogy harcolni fog az antiszemitizmus ellen, miután Izrael közölte: nem kívánja felvenni a közvetlen kapcsolatot az Osztrák Szabadságpárt vezetőivel, jóllehet a kormányban a külügyi, a belügyi és a védelmi tárca élén is az FPÖ politikusai állnak.

Wolfgang Sobotka konzervatív házelnök azt mondta: megérti az IKG hozzáállását, és sajnálja, hogy néhányan nem jönnek el a megemlékezésre.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Ezen a napon a náci korszak több millió áldozata előtt tisztelegnek. Azért választották január 27-ét, mert a szovjetek 1945-ben ekkor szabadították fel a legnagyobb náci haláltábort, Auschwitz-Birkenaut. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.