Az ország, amit nem tudni, hogy hívnak majd, még a Nagy Sándor repülőtér nevét is megváltoztatja, hogy kiengesztelje a görögöket

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A macedón-görög névvita elsimítása érdekében Macedónia átnevezi a szkopjei Nagy Sándor repülőteret, és más hasonló engedményekre is hajlandó - erről egyeztetett Zoran Zaev macedón és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő Davosban a 48. Világgazdasági Fórum helyszínén - közölte csütörtökön a Vesti.mk macedón hírportál.

Zoran Zaev kijelentette: görög kollégájával azt a célt tűzték ki, hogy igyekeznek mielőbb rendezni a több mint huszonöt éve fennálló vitás kérdéseket a két ország között. Ennek keretében a macedón-szerb határt a macedón-görög határral összekötő autópályát is átnevezik. Ez utóbbi esetében az eddigi Nagy Sándor elnevezést Barátságra cserélik. A repülőtér új nevéről egyelőre nincs hír.

Nagy Sándor a szkopjei reptérenFotó: wikipedia/Avi1111

A macedón miniszterelnök szerint amint rendeződik a névvita, megnyílik az út Szkopje euroatlanti integrációja előtt. Emlékeztetett arra is, hogy egyelőre nincs megállapodás Macedónia új nevéről. Öt elképzelés létezik, és amikor megszületik egy olyan javaslat, amely a görög és a macedón félnek is megfelel, Macedónia népszavazást rendez, hogy kiderüljön, mekkora a támogatottsága a döntésnek. Az új névadáskor mindkét nép "nemzeti méltóságát" figyelembe kell venni - tette hozzá Zoran Zaev.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy gondolták, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, és ezt megelőzendő tiltakoztak a névválasztás ellen.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára való utalás. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik. Görögország ugyanis addig nem hajlandó zöld jelzést adni északi szomszédjának, amíg le nem mond a Macedónia névről. Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé.

A tavaly május óta kormányzó, Zoran Zaev vezette balközép kormány az év végén kezdett tárgyalásokba a görög féllel a vitás kérdésről, és a felek reményüket fejezték ki, hogy a névvitát még 2018-ban sikerül rendezniük. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.