Havasi Bertalan: Orbán apja a vásárlók között soha nem tett, és nem is tehet különbséget

A Direkt36 megszerezte azokat a dokumentumokat, amik bizonyítják, hogy a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a fuvarozó cége, a Nehéz Kő Kft. alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb most zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasút-felújításban, amiből így közel 300 millió forinthoz jut.

Orbán Viktor miniszterelnök és az édesapja, Orbán Győző a futball-Eb selejtezőjében játszott Magyarország–Észak-Írország meccsen a budapesti Groupama Arénában 2014. szeptember 7-én.Fotó: Beliczay László / MTI

Pedig tavaly júniusban, egy brüsszeli sajtótájékoztatón – miután szembesítették azzal, hogy a családja állami beruházásokból jut közpénzhez – Orbán Viktor a Direkt36-nak azt mondta: „Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

A mostani cikk állításaira viszont nem reagált, de az RTL Híradónak sikerült elérnie Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. Arról érdeklődtek, hogy a tavaly júniusi ígéretének megfelelően megnézte-e, hogy a családtagjai cégei részt vesznek-e állami vagy uniós beruházásokban fővállalkozóként vagy alvállalkozóként, illetve hogy mit szól ahhoz, hogy az apja alvállalkozó egy vasút-felújításban.

Havasi Bertalan azt válaszolta:

A miniszterelnök édesapja 35 éve ad el követ mindenkinek, aki vásárlóként jelentkezik. A vásárlók között soha nem tett, és nem is tehet különbséget. A cégei soha nem indultak állami vagy európai uniós pályázatokon.

Az út-és vasútépítési beruházásokért felelős állami vállalat, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az RTL-lel közölte, hogy a Nehéz Kő Kft. csak alvállalkozóként vesz részt, és valamiért azt is hozzátették, hogy a projekt összértékének a fél százalékát sem kapta meg.

A DK bejelentette, hogy az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult. (RTL)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.