Havasi Bertalan: Orbán apja a vásárlók között soha nem tett, és nem is tehet különbséget

2018 január 25., csütörtök 17:54
226

A Direkt36 megszerezte azokat a dokumentumokat, amik bizonyítják, hogy a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a fuvarozó cége, a Nehéz Kő Kft. alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb most zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasút-felújításban, amiből így közel 300 millió forinthoz jut.

Orbán Viktor miniszterelnök és az édesapja, Orbán Győző a futball-Eb selejtezőjében játszott Magyarország–Észak-Írország meccsen a budapesti Groupama Arénában 2014. szeptember 7-én. Fotó: Beliczay László / MTI

Pedig tavaly júniusban, egy brüsszeli sajtótájékoztatón – miután szembesítették azzal, hogy a családja állami beruházásokból jut közpénzhez – Orbán Viktor a Direkt36-nak azt mondta: „Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

A mostani cikk állításaira viszont nem reagált, de az RTL Híradónak sikerült elérnie Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. Arról érdeklődtek, hogy a tavaly júniusi ígéretének megfelelően megnézte-e, hogy a családtagjai cégei részt vesznek-e állami vagy uniós beruházásokban fővállalkozóként vagy alvállalkozóként, illetve hogy mit szól ahhoz, hogy az apja alvállalkozó egy vasút-felújításban.

Havasi Bertalan azt válaszolta:

A miniszterelnök édesapja 35 éve ad el követ mindenkinek, aki vásárlóként jelentkezik. A vásárlók között soha nem tett, és nem is tehet különbséget. A cégei soha nem indultak állami vagy európai uniós pályázatokon.

Az út-és vasútépítési beruházásokért felelős állami vállalat, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az RTL-lel közölte, hogy a Nehéz Kő Kft. csak alvállalkozóként vesz részt, és valamiért azt is hozzátették, hogy a projekt összértékének a fél százalékát sem kapta meg.

A DK bejelentette, hogy az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult. (RTL)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt