Higannyal szennyezett a Nyitra folyó

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Egy rendkívül bizalomgerjesztő felvétel a Fortischem nyitranováki üzeméből.Fotó: Fortischem.sk

Értéken felüli higanykoncentrációt mértek egymást követő három napon a nyitranováki Fortischem vegyi üzem közelében a Nyitra folyón a Greenpeace szakemberei. A higany már kis mennyiségben is káros az élő szervezetekre, a szlovák hatóságok mégis engedélyezték a gyárnak, hogy 2021-ig literenként 0,1 mikrogramm higanytartalmú szennyvizet bocsássanak a folyóba.

A Fortischem szóvivője, Anna Vojteková állítása szerint a Greenpeace december eleji mérése óta a cég már megszüntette a régi, higanyelektrolízisen alapuló termelést, ezt egy "független, szakmailag kompetens személy" is felügyelte. (Via Bumm)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.