Nem kényszeríthető pszichológiai tesztre a meleg mendékkérő

Nem vethetik alá pszichológiai tesznek a menekülteket csak azért, hogy megállapítsák szexuális irányultságukat - erről döntött egy magyar ügyben  csütörtökön az Európai Bíróság. A döntés szerint a teszt túl mélyen nyúl az emberek magánéletébe, privát szférájába.

2015-ben egy nigériai állampolgár kért menedékjogot Magyarországon, azzal az indokkal, hogy szexuális irányultsága miatt veszélynek van kitéve hazájában. Magyarországon - egyedülálló módon - ilyen esetben pszichológiai tesztnek vetik alá a menedékkérőt, hogy megállapítsák, valós-e, amit állít. A nigériai férfi esetében a pszichológus szakértő úgy látta, a férfi nem mondott igazat, és nem homoszexuális, mivel „túl férfiasnak” találták. A menedékkérő pert indított a menekültügyi hatóság ellen, mert úgy gondolta, ezek a vizsgálatok sértették alapvető jogait, és nyert. Csütörtökön hirdették ki az ítéletet, a luxemburgi testület úgy döntött, bár a hatóságoknak joguk van szakértők segítségét kérni a vizsgálathoz, az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított alapvető jogoknak meg kell felelniük. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.