Nem kényszeríthető pszichológiai tesztre a meleg mendékkérő

belföld
2018 január 26., 07:25

Nem vethetik alá pszichológiai tesznek a menekülteket csak azért, hogy megállapítsák szexuális irányultságukat - erről döntött egy magyar ügyben csütörtökön az Európai Bíróság. A döntés szerint a teszt túl mélyen nyúl az emberek magánéletébe, privát szférájába.

2015-ben egy nigériai állampolgár kért menedékjogot Magyarországon, azzal az indokkal, hogy szexuális irányultsága miatt veszélynek van kitéve hazájában. Magyarországon - egyedülálló módon - ilyen esetben pszichológiai tesztnek vetik alá a menedékkérőt, hogy megállapítsák, valós-e, amit állít. A nigériai férfi esetében a pszichológus szakértő úgy látta, a férfi nem mondott igazat, és nem homoszexuális, mivel „túl férfiasnak” találták. A menedékkérő pert indított a menekültügyi hatóság ellen, mert úgy gondolta, ezek a vizsgálatok sértették alapvető jogait, és nyert. Csütörtökön hirdették ki az ítéletet, a luxemburgi testület úgy döntött, bár a hatóságoknak joguk van szakértők segítségét kérni a vizsgálathoz, az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított alapvető jogoknak meg kell felelniük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.