Karácsony és az MSZP még mindig hisz a baloldali összefogásban

Tbg
POLITIKA
2018 január 27., 17:14
comments 95

Ötéves születésnapját ünnepelte taggyűléssel a Párbeszéd, amely hetekkel korábban választási szövetséget kötött az MSZP-vel. Az eseményen az MSZP-s politikusok is megjelentek.

Karácsony Gergely az MTI tudósítása szerint megpróbálta elmagyarázni, miért is talált egymásra a fiatal, és meglehetősen marginális támogatottságot maga mögött Párbeszéd és a rendszerváltás nagy pártja, az MSZP:

„a Párbeszéd és az MSZP messziről indult egymás felé. Az MSZP együtt született a harmadik magyar köztársasággal, amelynek egyik legfontosabb pártja volt, mondta. A Párbeszédet a harmadik magyar köztársaság válsága miatt alapították azzal a céllal, hogy a jövő Magyarországát az együttműködésre építsék. Szerinte az MSZP óriási lépést tett, amikor legerősebb ellenzéki pártként nem csinált presztízskérdést abból, hogy elfogadja egy kisebb párt politikusát listavezetőként.”

Az MSZP részéről Molnár Gyula szólalt fel, és a két párt együttműködését úgy írta le, hogy a legnagyobb hálózattal rendelkező ellenzéki párt szövetséget kötött egy innovatív, fiatal párttal. 

A választási összefogásról és a konkrétumokról az derült ki az MTI szerint, hogy amíg az egyén jelöltállítások nem kezdődnek el (február 17.), addig az országos listáról nem tudnak konkrétumot mondani.

Karácsony szerint ő fogja vezetni a listát: "nyilván az MSZP elnöke lesz szerintem a második helyen, de lehet, hogy Gyurcsány Ferenc lesz a harmadik".

Molnár szerint az MSZP már nagyon sokat tett az együttműködésért: „46 helyen adtak át egyéni választókerületet egy másik nagy ellenzéki pártnak, visszaléptek egy független jelölt javára és egy másik javára is terveznek visszalépni”.

Karácsony hisz abban is, hogy az Együtt-tel is sikerül megállapodni. Ezt arra a felvetésre közölte, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint pénzügyi okok miatt nem hajlandó velük az MSZP megállapodni a választási visszalépésről. Karácsony Gergely jelezte, ezt a vitát nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni.

Juhász Péter, az Együtt elnöke korábban azt mondta, ha az MSZP Csepelen nem lép vissza az erősebbnek tartott jelölt javára, és valóban elindítja Bangóné Borbély Ildikót az MSZP színeiben, akkor kár az összefogásról beszélni. Csepelen ugyanis a közös ellenzéki jelölt, meg tudta verni a fideszes Németh Szilárdot, az MSZP azonban most nem akar visszalépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.