Milos Zeman marad a csehek elnöke

Tbg
külföld
2018 január 27., 15:16
comments 54

Milos Zeman jelenlegi államfő szombaton megvédte bársonyszékét, és a következő öt évben is ő lesz a Cseh Köztársaság elnöke, miután legyőzte Jirí Drahost, a cseh tudományos akadémia volt elnökét.

A választókerületek több mint 98 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 52 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48 százalékos. Jirí Drahos már elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. 

A választási részvétel meghaladta a 66 százalékot, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt

A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. Zemanra több mint 2,8 millió, Drahosra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott. A jelenlegi államfő most mintegy 100 ezer szavazattal kapott többet, mint 2013-ban.

A két hete lezajlott első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Drahos kapták a legtöbb szavazatot, a részvételi arány nem egészen 62 százalékos volt. Öt éve, 2013-ban a második fordulóban a szavazók kevesebb mint 60 százaléka járult az urnákhoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.