Vona: Csak a Jobbik tudja legyőzni a Fideszt

Megtartotta idei első komolyabb rendezvényét a Jobbik, számolt be a Magyar Nemzet. Az MTI egyelőre csak egy rövid híranyagot közölt az eseményről.

A lap szerint Vona mintegy egyórás beszédében kifejtette, az erőt képviselő Fideszt csak erővel lehet legyőzni: „Nekünk megvan az erőnk és elszántságunk, hogy végrehajtsuk” – jelentette ki Vona, utalva arra, hogy a baloldali pártok leginkább egymást szeretnék leváltani.

Vona önmagát Orbánnal hasonlította össze, és megállapította, az a különbség kettejük között, hogy Orbán szerint az ember alapvetően rossz, őszerinte viszont alapvetően jó, csak hajlamos a rosszra.

A pártelnök ezután hét területen fejtette ki pártja programját. A biztonság témakörben a bevándorlásról beszélt. Vona nagyjából megismételte a Fidesz programját (a kerítés állni fog, kvóta nem lesz), de ezt „melldöngetés, propaganda nélkül”, csendben hajtanák végre.

Kivizsgálnák a letelepedési kötvények ügyét, és számonkérnék Rogán Antalt.

Vona beszélt arról, hogy visszaállítanák a demokratikus intézmények demokratikus jellegét, itt a fideszes pártkatonák által elfoglalt intézményeket és annak vezetőit sorolta fel: Polt Péter (ügyészség), Matolcsy György (jegybank) és Domokos László (állami számvevőszék).

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz ahelyett, hogy kigyomlálta volna a gazhoz hasonlított korrupciót, segítette továbbterjedését: „Orbán Viktor kertjében nemhogy gyomlálják, hanem nemesítik, sőt még ültetik is”. Vona korrupcióellenes ügyészség felállításáról beszélt, és nem zárta ki, hogy az „európai ügyészség segítségét kérjék.”

Vona szerint Orbánt nem tartják nagy vezetőnek Nyugaton, inkább csak hírhedtnek:

„Hírhedt figurának tartják, de nem egy megbecsült embernek. Nyugaton megbízhatatlannak, keleten megbízhatónak ismerik, le kell csak fizetni és bármivel megbízható.”

„Új kiegyezésre van szükség, túl kell lépni a XX. század megosztottságán és traumái” - zárt Vona, aki szerint az elmúlt években konszolidálódó Jobbik már „átélte” ezt a változást. (Magyar Nemzet)