Indonéziában törvénnyel tiltanák be a házasságon kívüli szexet

külföld
2018 január 29., 11:52
comments 125

Az indonéz parlament egy törvénymódosításra készül, ami a kiszivárgott javaslatok szerint a büntetőtörvénykönyv részévé tenné a házasságon kívüli szex minden formáját, illetve az azonos neműek közötti kapcsolatokat. 

A Reuters beszámolója szerint egy parlamenti bizottság jelenleg gyűjti be a javaslatokat a holland gyarmatosító időkből származó btk. megváltoztatásához, és a jelenleg elérhető vázlatban, ami a Reuters birtokába jutott, szerepel a házasságon kívüli szex és az azonos neműek közötti kapcsolatok betiltása. Ezekkel kapcsolatban eddig nem állított semmit a törvény. 

A házasságtörés jelenleg is bűncselekménynek számít a világ legnépesebb muszlim országában, és a politikai pártok nagyrésze állítólag támogatja a szigorításokat, elsősorban azokat, melyek az azonos neműek közötti szexet szankcionálná. Ezzel szemben nagyon kevés olyan politikai szereplő akad, amely kiállna a homoszexuálisok jogai mellett, mivel mindenki attól tart, hogy ezzel magára haragíthatja a meglehetősen konzervatív szavazói táborokat. 

A parlament évek óta tárgyal arról, hogy hogyan kéne szabályozni a szexről, alkoholról vagy korrupcióról szóló részeit a btk-nak, és a hírek szerint a végső javaslatok heteken belül készülhetnek majd el. 

Jogvédők szerint a kiszivárgott javaslat, ha törvénnyé válik, számos problémát vet fel, például nehéz lenne egyes tényállásokat rögzíteni az állampolgárok magánszférájának megsértése nélkül. Attól is tartanak, hogy a törvény olyan új bűncselekmény-típusokat hozna létre, melyeket jelenleg nem is ismernek a törvénykönyvek, ezek pedig lassíthatják az ország fejlődését. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.