Kadirov szerint a Csecsenföldön dolgozó jogvédők idegen ügynökök

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Ramzan Kadirov csecsen elnök nem igazán szeret külföldi újságírók közelében lenni, ezért a BBC munkatársa Csecsenföld első sípályájának átadásán kapta el, hátha itt hajlandó lesz válaszolni a kérdéseire a Putyinhoz feltétlenül hű politikus. A BBC újságírója arról kérdezte Kadirovot, mit szól azokhoz a vallomásokhoz, amik szerint Csecsenföldön bírói ítélet nélkül vesznek őrizetbe és kínoznak meg homoszexuálisokat.

„Tudja, ki védelmezi errefelé az emberi jogokat?” - válaszolta nevetve az elnök.

„Ez az egész csak idegen ügynökök kitalációja, akiket lefizettek néhány kopejkával. Ezek az úgynevezett emberi jogi aktivisták mindenféle hülyeségeket találnak ki pénzért.”

A BBC Kadirovot kérdező újságírója tavaly maga is készített interjút több olyan meleg férfival, akiket megkínoztak, köztük volt egy olyan férfi is, aki azt mondta, egy héten át egy pincében tartották, és árammal kínozták.

Kadirov a sípálya átadásán.Fotó: Said Tzarnaev/Sputnik

Az újságíró a jogvédőcsoportokkal szembeni bánásmódot is számon kérte az elnökön, miután a Csecsenföldön tevékenykedő utolsó független aktivistacsoport, a Memorial vezetőjét épp a múlt hónapban ítélték 10 év börtönre, miután marihuánát találtak az autójában. Az aktivista még Putyinnak is írt egy nyílt levelet, amiben a csecsen rendőrséget vádolta azzal, hogy az autójába rejtették a drogot.

„Dolgozzanak másol!” - mondta Kadirov a jogvédőkről. „Eladták az országukat, a népüket és a vallásukat.”

A Memorial vezetőjéről pedig annyit mondott, hogy ügye említést sem érdemel, hiszen csak egy újabb „drogost” csuktak le.

A Memorial egyik központi irodáját nemrég fel is gyújtották. A munkatársak szerint nagyon veszélyessé vált a munka Csecsenföldön, hiszen ők az utolsó olyan szervezet, ami például a homoszexuálisok megkínzásával, és az eltűnt emberek utáni nyomozással foglalkozik. (BBC)