Kadirov szerint a Csecsenföldön dolgozó jogvédők idegen ügynökök

Ramzan Kadirov csecsen elnök nem igazán szeret külföldi újságírók közelében lenni, ezért a BBC munkatársa Csecsenföld első sípályájának átadásán kapta el, hátha itt hajlandó lesz válaszolni a kérdéseire a Putyinhoz feltétlenül hű politikus. A BBC újságírója arról kérdezte Kadirovot, mit szól azokhoz a vallomásokhoz, amik szerint Csecsenföldön bírói ítélet nélkül vesznek őrizetbe és kínoznak meg homoszexuálisokat.

„Tudja, ki védelmezi errefelé az emberi jogokat?” - válaszolta nevetve az elnök.

„Ez az egész csak idegen ügynökök kitalációja, akiket lefizettek néhány kopejkával. Ezek az úgynevezett emberi jogi aktivisták mindenféle hülyeségeket találnak ki pénzért.”

A BBC Kadirovot kérdező újságírója tavaly maga is készített interjút több olyan meleg férfival, akiket megkínoztak, köztük volt egy olyan férfi is, aki azt mondta, egy héten át egy pincében tartották, és árammal kínozták.

Kadirov a sípálya átadásán.Fotó: Said Tzarnaev/Sputnik

Az újságíró a jogvédőcsoportokkal szembeni bánásmódot is számon kérte az elnökön, miután a Csecsenföldön tevékenykedő utolsó független aktivistacsoport, a Memorial vezetőjét épp a múlt hónapban ítélték 10 év börtönre, miután marihuánát találtak az autójában. Az aktivista még Putyinnak is írt egy nyílt levelet, amiben a csecsen rendőrséget vádolta azzal, hogy az autójába rejtették a drogot.

„Dolgozzanak másol!” - mondta Kadirov a jogvédőkről. „Eladták az országukat, a népüket és a vallásukat.”

A Memorial vezetőjéről pedig annyit mondott, hogy ügye említést sem érdemel, hiszen csak egy újabb „drogost” csuktak le.

A Memorial egyik központi irodáját nemrég fel is gyújtották. A munkatársak szerint nagyon veszélyessé vált a munka Csecsenföldön, hiszen ők az utolsó olyan szervezet, ami például a homoszexuálisok megkínzásával, és az eltűnt emberek utáni nyomozással foglalkozik. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.