Máltai útlevelet vett a milliárdos, aki komolyan támogatta, hogy Nagy-Britannia szakadjon ki az EU-ból

2018 január 29., hétfő 7:59
121

A Financial Times számolt be róla, hogy az új-zélandi születésű londoni milliárdos, Christopher Chandler máltai állampolgár lett, és ezáltal uniós állampolgár is.

Ez csak azért érdekes fejlemény, mert Chandler elemzőirodája, a Legatum az egyik leghangosabb támogatója Nagy-Britannia "kemény" távozásának az Európai Unióból, komoly erőkkel érveltek a vámunió és az egységes piac elhagyása mellett. Tavaly több millió fontot mozgattak meg, hogy a Leave-kampányt támogassák. 

Ehhez képest most kiszivárgott egy lista, amin nem csak Chandler, de a Legatum több más vezetője és családtagjaik is felbukkantak a 2016-ban máltai állampolgárságot kapó személyek között.

Máltán 2014 óta működik a magyarhoz hasonló letelepedési kötvény program, mely révén gazdag külföldiek pénzért cserébe vásárolhatnak maguknak olyan állampolgárságot, mellyel az EU-tagság összes előnyét biztosító útlevél is jár. A listán korábban orosz milliárdosok sora is felbukkant már, és a máltai rendszert nem nézték jó szemmel Brüsszelben sem, mivel így gyakorlatilag árucikké válik az állampolgárság. 

A Legatum Group közleménye nem kívánta kommentálni Chandler és a többi vezető ügyét, mivel ez szerintük nem közérdeklődésre számot tartó kérdés. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt