Máltai útlevelet vett a milliárdos, aki komolyan támogatta, hogy Nagy-Britannia szakadjon ki az EU-ból

külföld
2018 január 29., 07:59
comments 121

A Financial Times számolt be róla, hogy az új-zélandi születésű londoni milliárdos, Christopher Chandler máltai állampolgár lett, és ezáltal uniós állampolgár is.

Ez csak azért érdekes fejlemény, mert Chandler elemzőirodája, a Legatum az egyik leghangosabb támogatója Nagy-Britannia "kemény" távozásának az Európai Unióból, komoly erőkkel érveltek a vámunió és az egységes piac elhagyása mellett. Tavaly több millió fontot mozgattak meg, hogy a Leave-kampányt támogassák. 

Ehhez képest most kiszivárgott egy lista, amin nem csak Chandler, de a Legatum több más vezetője és családtagjaik is felbukkantak a 2016-ban máltai állampolgárságot kapó személyek között.

Máltán 2014 óta működik a magyarhoz hasonló letelepedési kötvény program, mely révén gazdag külföldiek pénzért cserébe vásárolhatnak maguknak olyan állampolgárságot, mellyel az EU-tagság összes előnyét biztosító útlevél is jár. A listán korábban orosz milliárdosok sora is felbukkant már, és a máltai rendszert nem nézték jó szemmel Brüsszelben sem, mivel így gyakorlatilag árucikké válik az állampolgárság. 

A Legatum Group közleménye nem kívánta kommentálni Chandler és a többi vezető ügyét, mivel ez szerintük nem közérdeklődésre számot tartó kérdés. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.