Máltai útlevelet vett a milliárdos, aki komolyan támogatta, hogy Nagy-Britannia szakadjon ki az EU-ból

A Financial Times számolt be róla, hogy az új-zélandi születésű londoni milliárdos, Christopher Chandler máltai állampolgár lett, és ezáltal uniós állampolgár is.

Ez csak azért érdekes fejlemény, mert Chandler elemzőirodája, a Legatum az egyik leghangosabb támogatója Nagy-Britannia "kemény" távozásának az Európai Unióból, komoly erőkkel érveltek a vámunió és az egységes piac elhagyása mellett. Tavaly több millió fontot mozgattak meg, hogy a Leave-kampányt támogassák. 

Ehhez képest most kiszivárgott egy lista, amin nem csak Chandler, de a Legatum több más vezetője és családtagjaik is felbukkantak a 2016-ban máltai állampolgárságot kapó személyek között.

Máltán 2014 óta működik a magyarhoz hasonló letelepedési kötvény program, mely révén gazdag külföldiek pénzért cserébe vásárolhatnak maguknak olyan állampolgárságot, mellyel az EU-tagság összes előnyét biztosító útlevél is jár. A listán korábban orosz milliárdosok sora is felbukkant már, és a máltai rendszert nem nézték jó szemmel Brüsszelben sem, mivel így gyakorlatilag árucikké válik az állampolgárság. 

A Legatum Group közleménye nem kívánta kommentálni Chandler és a többi vezető ügyét, mivel ez szerintük nem közérdeklődésre számot tartó kérdés. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.