Szakértők: nem talán, hanem egész biztosan hamis a NAV által árverezett minimum félmilliós Omega luxusóra

bűnügy
2018 január 29., 09:56
comments 160

Változatlanul ott látható a NAV elektronikus árverési oldalán az az egymillió forintosra becsült árú és 500 ezres minimumár fölött elvihető Omega Seamaster karóra, amiről a hétvégén írtuk meg, hogy minimum gyanús, hogy nem valódi. A gyanút arra lapoztuk, hogy az órához egy teljesen más Omega-modellhez tartozó garanciakártyát mellékeltek. Ismeretlen csalók ezt a kártyát, ugyanezzel a sorozatszámmal ráadásul online hirdetésekben kínálgatják, sokszorosítva, tetszés szerinti mennyiségben legyártva.

Ezek elég erős, egyirányba mutató, de mégiscsak közvetett utalások voltak arra, hogy a NAV által a gyanútlan állapolgároknak kínált óra hamis lehet. A szombati cikk publikálása után azonban ennél direktebb bizonyítékkal jelentkezett két óraszakértő is nálunk. Egymástól függetlenül ugyanazzal az észrevétellel álltak elő:

ebből az Omega-modellből - a fekete számlapos, férfiméretű Omega Seamaster Planet Oceanból - nem készült olyan, aminek a dátumablakában fehér háttérre festett fekete számok láthatók, csak olyan, aminek a dátumablak-háttere is fekete

Ezt így fogalmazta meg Misi, aki óraszakértőként egy használtórás fb-csoport alapítója is:

Üdv, az óra 100% hamisítvány. Omega Seamaster Planet Ocean fekete számlappal NEM készült fehér színű (hátterű) dátumablakkal. Ez egy tipikus példája annak a kínai mentalitásnak, hogy nem figyelnek a részletekre - a kerek dátumtárcsa, ami a számlap mögött "forog"- fehér színű általában. Omega eme modelljénél meg fekete, mármint eredetileg. Google képkeresővel eldöntheted Te is: Omega seamaster planet ocean (ez még a régebbi típus, mármint amit hamisítottak, 2500a/b coaxial szerkezettel)

Ugyanezt így elemzte egy online órás magazin alapítója:

Omega Seamasterből a képen látható óra a Planet Ocean típuscsaládba tartozik.
A Seamaster egy kollekció, ez azon belül, a fa egyik kisebb ága. Planet Ocean-ből (PO) is van több méretben, színben funkcióban, ne menjünk bele.

Nagyon egyszerűen megállapítható 99%-os pontossággal, hogy hamis az óra: ha kinagyítod a képet, látod, hogy 3 óránál a dátumablakban a datumtárcsa fehér alapú (fekete számokkal rajta). Planet Ocean-ből viszont csak olyan készült, ahol fekete a datumtárcsa (kivéve a fehér, női kerámiás modell, de ez nem az).

Magad is rá tudsz keresni az “omega seamaster planet ocean date wheel white” szavakkal pl. Nem lesz ilyen képtalat, csak hamisítványokat forgalmazó oldalakon.

A kártyáról pedig: már mégis hogyan kerülne egy Constellation kártyája egy PO mellé? Főleg egy olyan kártya, amire ahogy láttad, rakeresel és az egyik legelterjedtebb fake serial számos kártya...

Ha lenne jobb kép, akkor meg lehetne nézni, hogy a hélium szelep (10 óránál a masik “korona”- korona=tekerhető gomb; funkciója hogy szaturációs merülésből felfelé a tokba bediffundált héliumot ki lehessen engedni a tokból) a helyén van-e, mert a hamisitvanyoknál neha rosszul pozícionálják.

Az ügyben múlt csütörtökön kerestem meg írásban az érintett NAV-alkalmazottat, aki az óra értékesítését végzi, de egyelőre nem kaptam tőle semmiféle választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.