Egy amerikai magyar nő Kecskeméten dollárt akart forintra váltani egy bolgár férfinél, aki fehér­orosz rubelt adott

bűnügy
2018 január 31., 13:48
comments 85

2017. október 30-án már készült hazautazni egy 63 éves amerikai állampolgárságú magyar nő, de még előtte vásárolni indult az unokájával Kecskeméten. Mivel forintja már nem volt, tíz darab 100 dollárost tett a tárcájába, hogy beváltsa egy ismert belvárosi irodában.

A nő az irodában az árfolyamot figyelte, amikor megszólította egy ismeretlen akcentussal beszélő férfi, aki 270 forintos árfolyamot ajánlott, ha nála váltja be a nő a dollárjait. A nő nem gyanakodott semmi rosszra, mert nem az utcán szólították le, és mivel sietett, belement az alkuba. De a férfi a pénzváltó előtt többször leszámolta a nő kezébe a pénzt, de mivel csak 260 ezer forintot számoltak össze, ami 10 ezerrel kevesebb volt az ígértnél, a férfi visszavette a köteget.

A nyomozók szerint ekkor cserélte ki a pénzt: nem egy 10 ­ezrest tett hozzá, hanem az egyik zsebébe tette, és a másikból vehette elő a rubelt olyan gyorsan, hogy nem lehetett észrevenni.

A nő csak az egyik bolt pénztáránál vette észre, hogy átverték: a kötegnek csak a legfelső és a legalsó bankója volt forint, a többi fehérorosz rubel, ami napi árfolyamon összesen 10 ezer forintot ért. (A bankók mérete és színezete hasonlít a forinthoz, de egy fehérorosz 1000 rubeles bankó csak 120 forintnak felel meg.)

photo_camera Fotó: Erdei Mihály / police.hu

A feljelentés után a kecskeméti rendőrök lefoglalták a pénzt, majd begyűjtötték a pénzváltó biztonsági kameráinak, a belváros és a városból kivezető utak térfigyelő kameráinak felvételeit, és megállapították, hogy a tettes egy középkorú férfi volt, aki az akcentusa alapján a Balkánról származhat. Több kocsit találtak, ami a rendszám alapján a balkáni országokból való, így jutottak az 52 éves bolgár Ivan T. nyomára, aki rendszeresen jár Magyarországra, és egy budapesti panzióban száll meg.

Január 15-én ebben a panzióban fogták el, a zsebeiben és a tárcájában nagy mennyiségű fehérorosz rubelt találtak. Csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. A férfi tagadta, hogy valaha járt volna Kecskeméten, állítása szerint a bűncselekmény idején Bulgáriában volt, fehérorosz rubel pedig azért volt nála, hogy beváltsa. A bíróság január 17-én elrendelte előzetes letartóztatását. (police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.