Brüsszel ismét elárulja Európát: az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte az Európai Bizottság. Ha igaz, hogy Brüsszel Soros kezéből esznek (márpedig nem igaz) akkor ez újabb támadás a magyar emberek ellen (nem az).

A brüsszeli testület a jogalkotási javaslatot az első sikeres európai polgári kezdeményezés – ami az ivóvíz, mint alapjog uniós jogba foglalását irányozza elő – nyomán nyújtotta be.

A Right2Water nevű kezdeményezéssel 2014-ben 1,68 millió hitelesített aláírást gyűjtöttek össze tucatnyi tagországban, hogy minden EU-s polgárnak elérhetővé váljon a tiszta, biztonságos és megfizethető ivóvíz, illetve a csatornahálózat.

„Az emberek tisztán és érhetően hallatták a hangjukat” – mondta Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfűn 2017. december 23-ánFotó: Sóki Tamás / MTI / MTVA

A javaslat értelmében javítani kell a vízminőséget meg az ivóvízellátás biztonságát, és bővíteni kell a hozzáférést mindenkinek, főleg a veszélyeztetett, marginalizált csoportoknak. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy nyilvános helyeken:

  • fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket,
  • tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről, és
  • ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására.

Az Európai Bizottság szerint a palackozott víz fogyasztásának csökkentésével évi több mint 600 millió eurót spórolnának meg az európai háztartások, ráadásul kevesebb lenne a hulladék, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is mérséklődne.

Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos azt ígérte, az új szabályok csökkenteni fogják az energiafogyasztást és a vízpazarlást. (MTI)