Kamupártos választási ügy miatt vehették őrizetbe Zuschlag Jánost

POLITIKA
2018 február 01., 09:07
comments 155

Ma reggelre kiderült pár részlet Zuschlag János volt szocialista politikus és későbbi fideszes politikai revolver szerdai letartóztatásáról. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy tiltott adatszerzés miatt vitték el Zuschlagot a rendőrök, de most már jobban lehet látni, hogy ez mit jelent.

A Blikk szerint egy pénzügyi szolgáltató cég adatbázisából szedhették ki több tízezer állampolgár adatait, hogy aztán ezeket használják fel a választási kampányban a képviselőjelöltjeik ajánlásaként. A törvény szerint az induláshoz jelöltenként 500 ajánlást kell összegyűjteni, ezt nyilván lehet ajtóról-ajtóra kopogtatva, meg úgy is, hogy az ember megszerzi egy csomó választásra jogosult magyar állampolgár személyes adatait, és a tudtuk nélkül felírja őket a hivatalos ajánlóívekre.

A dolog abban az értelemben nem meglepő, hogy Zuschlag neve már a 2014-es kampányban előkerült ilyen Új Dimenzió Párt meg Új Magyarország Párt kaliberű társaságok körül.

Az Új Magyarország Párt a 2014-es választások előtt rekordidő alatt szedte össze a 15 ezer aláírást, ami után jogosulttá váltak a 149,2 millió forintos kampánytámogatásra, majd a kampányban töredékére zuhant vissza a párt támogatottsága, tizedannyi szavazatot tudtak csak szerezni, mint ahány aláírást benyújtottak.

A párt körül a rendőrség is vizsgálódott, de 2017 tavaszán megszüntették a nyomozást.

2014-ben egyébként senki sem firtatta, hogy hogyan vagy honnan szedték össze a mindenféle kis pártok az ajánlásokat, és ettől nyilván teljesen függetlenül Zuschlag pedig körbeturnézta a nyilvánosságot azzal, hogy az MSZP milyen korrupt, könyvet is csinált a TV2 jelenlegi hírigazgatójával Szalay Viviennel közösen.

A mostani őrizetbe vétel ellentmondásos üzenet a fideszes politikai kampányok mindenféle zavaros hátterű szereplőjének, úgy tűnik, hogy az együttműködés is csak ideig-óráig jelent védelmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.