Kamupártos választási ügy miatt vehették őrizetbe Zuschlag Jánost

POLITIKA
2018 február 01., 09:07

Ma reggelre kiderült pár részlet Zuschlag János volt szocialista politikus és későbbi fideszes politikai revolver szerdai letartóztatásáról. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy tiltott adatszerzés miatt vitték el Zuschlagot a rendőrök, de most már jobban lehet látni, hogy ez mit jelent.

A Blikk szerint egy pénzügyi szolgáltató cég adatbázisából szedhették ki több tízezer állampolgár adatait, hogy aztán ezeket használják fel a választási kampányban a képviselőjelöltjeik ajánlásaként. A törvény szerint az induláshoz jelöltenként 500 ajánlást kell összegyűjteni, ezt nyilván lehet ajtóról-ajtóra kopogtatva, meg úgy is, hogy az ember megszerzi egy csomó választásra jogosult magyar állampolgár személyes adatait, és a tudtuk nélkül felírja őket a hivatalos ajánlóívekre.

A dolog abban az értelemben nem meglepő, hogy Zuschlag neve már a 2014-es kampányban előkerült ilyen Új Dimenzió Párt meg Új Magyarország Párt kaliberű társaságok körül.

Az Új Magyarország Párt a 2014-es választások előtt rekordidő alatt szedte össze a 15 ezer aláírást, ami után jogosulttá váltak a 149,2 millió forintos kampánytámogatásra, majd a kampányban töredékére zuhant vissza a párt támogatottsága, tizedannyi szavazatot tudtak csak szerezni, mint ahány aláírást benyújtottak.

A párt körül a rendőrség is vizsgálódott, de 2017 tavaszán megszüntették a nyomozást.

2014-ben egyébként senki sem firtatta, hogy hogyan vagy honnan szedték össze a mindenféle kis pártok az ajánlásokat, és ettől nyilván teljesen függetlenül Zuschlag pedig körbeturnézta a nyilvánosságot azzal, hogy az MSZP milyen korrupt, könyvet is csinált a TV2 jelenlegi hírigazgatójával Szalay Viviennel közösen.

A mostani őrizetbe vétel ellentmondásos üzenet a fideszes politikai kampányok mindenféle zavaros hátterű szereplőjének, úgy tűnik, hogy az együttműködés is csak ideig-óráig jelent védelmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.