Jogerősen megszüntették a nyomozást 149 millió forintos támogatást eltüntető "párttal" szemben

2017 május 24., szerda 6:18
66

A Népszava ír arról, hogy jogerősen megszüntették a nyomozást a Zala Megyei Főügyészségen az Új Magyarország Párt ügyeiben. 

A párt ellen többek között költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoztak. Az ÚMP a 2014-es választásokon 1578 szavazatot tudott szerzeni, de közben a kampány ötven napja alatt 62 millió forintot számoltak el szállásra és üzemanyagra. 

A 24.hu írt arról múlt héten, hogy információik szerint sorra állítják le az ügyészségeken a 2014-es választásokon felbukkant kamupártok ellen indított nyomozást. Ez a szerdai információ ezt az állítást támasztja alá. 

Az Új Magyarország Párt zalaegerszegi székhellyel jelent meg, és egyike volt a nagyon gyanús új pártoknak: rekordidő alatt szedték össze a 15 ezer aláírást, ami után jogosulttá váltak a 149,2 millió forintos kampánytámogatásra, majd a kampányban töredékére zuhant vissza a párt támogatottsága, tizedannyi szavazatot tudtak csak szerezni, mint ahány aláírást benyújtottak. 

Ezenkívül a párt elszámolása szerint 42 millió forintot költöttek el egy olyan reklámfilmre, ami szakértők szerint nagyjából 500 ezer forintból is kihozható lett volna. Gyanús volt az utazási elszámolásuk is: eszerint ötven nap alatt 62,8 millió forint ment el szállásra és benzinre. Ha fele-fele arányban oszlottak meg a költségek, ez egymillió kilométert és napi 628 ezer forintos szállást jelentene. 

Az ügyben nyomozás is indult, a párt elnökét, Táncsics Pétert gyanúsítottként hallgatták ki. Végül azonban az egészből nem lett semmi. A Népszava kereste Táncsicsot is, többek között arra voltak kíváncsiak, hogy terveznek-e indulni jövőre is, de a pártelnök előbb választ ígért, majd visszaírt, hogy 

„Jogtanácsosunk javaslatára az Új Magyarország Párt nem kíván a kérdéskörben nyilatkozni.”

Becslések szerint az előző választáson indult kamupártok miatt 630 millió forint tűnt el végleg, mint jogtalanul felhasznált kampánytámogatás, a kirótt kétmilliárd forintos bírságoknak pedig alig a két százalékát sikerült behajtani. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt