Jogerősen megszüntették a nyomozást 149 millió forintos támogatást eltüntető "párttal" szemben

bűnügy
2017 május 24., 06:18
comments 65

A Népszava ír arról, hogy jogerősen megszüntették a nyomozást a Zala Megyei Főügyészségen az Új Magyarország Párt ügyeiben. 

A párt ellen többek között költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoztak. Az ÚMP a 2014-es választásokon 1578 szavazatot tudott szerzeni, de közben a kampány ötven napja alatt 62 millió forintot számoltak el szállásra és üzemanyagra. 

A 24.hu írt arról múlt héten, hogy információik szerint sorra állítják le az ügyészségeken a 2014-es választásokon felbukkant kamupártok ellen indított nyomozást. Ez a szerdai információ ezt az állítást támasztja alá. 

Az Új Magyarország Párt zalaegerszegi székhellyel jelent meg, és egyike volt a nagyon gyanús új pártoknak: rekordidő alatt szedték össze a 15 ezer aláírást, ami után jogosulttá váltak a 149,2 millió forintos kampánytámogatásra, majd a kampányban töredékére zuhant vissza a párt támogatottsága, tizedannyi szavazatot tudtak csak szerezni, mint ahány aláírást benyújtottak. 

Ezenkívül a párt elszámolása szerint 42 millió forintot költöttek el egy olyan reklámfilmre, ami szakértők szerint nagyjából 500 ezer forintból is kihozható lett volna. Gyanús volt az utazási elszámolásuk is: eszerint ötven nap alatt 62,8 millió forint ment el szállásra és benzinre. Ha fele-fele arányban oszlottak meg a költségek, ez egymillió kilométert és napi 628 ezer forintos szállást jelentene. 

link Forrás

Az ügyben nyomozás is indult, a párt elnökét, Táncsics Pétert gyanúsítottként hallgatták ki. Végül azonban az egészből nem lett semmi. A Népszava kereste Táncsicsot is, többek között arra voltak kíváncsiak, hogy terveznek-e indulni jövőre is, de a pártelnök előbb választ ígért, majd visszaírt, hogy 

„Jogtanácsosunk javaslatára az Új Magyarország Párt nem kíván a kérdéskörben nyilatkozni.”

Becslések szerint az előző választáson indult kamupártok miatt 630 millió forint tűnt el végleg, mint jogtalanul felhasznált kampánytámogatás, a kirótt kétmilliárd forintos bírságoknak pedig alig a két százalékát sikerült behajtani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.