Az ügyészség csendben leállította a nyomozásokat: a '18-as választásokon újra jöhetnek a kamupártok

2017 május 19., péntek 15:08
173

A 2014-es parlamenti választáson elindult egy rakás apró, a semmiből előlépő párt, ráadásul nem egy közülük olyan nevekkel operált, mint a baloldali ellenzék pártjai. Volt Összefogás Párt, de volt Együtt 2014 is (mármint nem a Juhász Péter-féle formáció, hanem egy másik). A választások után több ilyen pártot is feljelentettek, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pedig megvizsgálta, mire költötték a kampánytámogatást. Az ÁSZ végül kilenc ilyen párt (Együtt 2014 Párt, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Magyarországi Cigánypárt, Seres Mária Szövetségesei, Új Dimenzió Párt, Új Magyarország Párt, Zöldek Pártja, Haza Nem Eladó Mozgalom, Összefogás Párt) ellen is feljelentést tett.

A 24.hu információi szerint azonban ezeket a nyomozásokat az elmúlt hetekben szép csöndben megszüntette az ügyészség.

Ezek a pártok sem a választás előtt, sem utána nem hallatták a hangjukat, kizárólag a választási kampányban aktivizálták magukat, és kaptak is összesen kb. 3,5 milliárdnyi kampánytámogatást, amit 3 millió forint híján elköltöttek. Annak ellenére, hogy tudtak országos listát állítani, mivel valahonnan sikerült megszerezni a szükséges aláírásokat. Mandátumot azonban nem nyertek.

A választások után a Fidesz is hajlandónak tűnt arra, hogy átírják a választási szabályokat úgy, hogy nehezebbé váljanak az ilyen visszaélések. Később azonban a kormánypárt meggyőződött arról, hogy ezek a kis pártok nagyon hasznosak lehetnek nekik, főleg, ha csak néhány mandátumon múlik a kétharmados többség.

A 2014-es parlamenti választáson két olyan egyéni választókerület is volt, ahol a Fidesz valószínűleg a törpepártoknak köszönhetően tudott nyerni, a XVIII. kerületben a Fidesz-KDNP-s Kucsák László az újraszámlálás után végül 60 szavazattal kapott többet a szocialista Kunhalmi Ágnesnél, miközben az alig létező pártok több száz voksot vittek el, valószínűleg Kunhalmitól.  Rákospalotán pedig 277 szavazattal győzött a fideszes László Tamás az MSZP-s Móricz Eszter előtt.

A 24.hu szerint az ügyészség azzal zárta le a NAV által szinte teljesen felgöngyölített nyomozást, hogy ami történt, az igazából nem is bűncselekmény.

Így, a 2018-as választásokra tulajdonképpen semmi nem változik, tehát újra jöhetnek a 3 évvel ezelőttiekhez hasonló mikropártok, amik az előző választáson történtek alapján sokkal inkább az ellenzéknek ártanak, és a Fideszt hozzák helyzetbe. (24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt