Közkutakkal harcolna a műanyagszemét ellen az EU

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az EU kötelezné a tagállami kormányokat, hogy biztosítsanak szélesebb hozzáférést nyilvános közkutakhoz, illetve bátorítsák az éttermeket arra, hogy ingyen szolgáljanak fel csapvizet a vendégeiknek. Így ugyanis jelentősen csökkenthető lenne a műanyaghulladék mennyisége, mert a szomjazó európaiaknak nem kéne annyi palackozott vizet vásárolniuk - ezzel pedig akár évi 600 millió eurót is spórolhatnának.

A probléma kétrétű. A keleti tagállamokban gyakran a legszegényebb, romák lakta térségekben nincs vezetékes víz. De még a megfelelő vízellátással bíró országokban sincs elég közkút, ezért indokolatlanul sok palackos víz fogy.

Az Európai Bizottság javaslataival a Right2Water (Jog a vízre) polgári kezdeményezésre is reagál, amelyet 1,6 millió európai polgár támogatott. A kezdeményezők jobb hozzáférést követelnek az ivóvízhez.

Az EB új szabályai alapján a tagállamoknak terveket kell bemutatniuk a közkutak számának növelésére, és a tájékoztató kampányokra, amelyekkel majd felhívják a figyelmet az ivóvíz minőségére és elérhetőségére.

A Guardian beszámolója szerint az EB által felvetett probléma nagyon is valós, Nagy-Britanniában például a 2,8 millió lakosú nagy-manchesteri térségben egy közkút sincs. (Via The Guardian)