A magyar kormány minden jel szerint ellenzi a biztonságos, ellenőrzött migrációt és a bevándorlók integrációját

politika
2018 február 02., 11:05
comments 96

Rendkívül belelendült a fenyegetőzésbe az elmúlt napokban Orbán Viktor kormánya. Az elmúlt napokban Szijjártó Péter és Lázár János miniszterek mellett maga a kormányfő is utalt rá, hogy Magyarország inkább otthagyná az ENSZ migrációs jelentéséről szóló egyeztetéseket, minthogy egy olyan szöveghez adja a nevét, amely a migrációra nem mint valami megelőzhető gonoszságra, hanem elkerülhetetlen törvényszerűségként tekint. Az indexes Tóth Gergő fogta magát, és elolvasta a dokumentumot, amitől ennyire kiborult a kormány. 

Az európai megoldás a menekültpróbléma kezelésére a franciaországi Calais-ban. Az ENSZ jelentéstervezete szerint érdemesebb lenne arra törekedni, hogy a bevándorlók minél hamarabb a befogadó országok társadalmának produktív tagjaivá váljanak, és hasznot termeljenek.
photo_camera Az európai megoldás a menekültpróbléma kezelésére a franciaországi Calais-ban. Az ENSZ jelentéstervezete szerint érdemesebb lenne arra törekedni, hogy a bevándorlók minél hamarabb a befogadó országok társadalmának produktív tagjaivá váljanak, és hasznot termeljenek. Fotó: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Első megállapítása, hogy valójában ez még csak nem is egy jelentéstervezet, hanem inkább a tervezet tervezetének tervezete, mondhatni embrionális állapotban van. Így nem is igazán bővelkedik konkrétumokban, inkább általános helyzetértékelést ad. És mert úgy értékeli, hogy a migráció - amit az ENSZ-ben még a szó eredeti értelmében, tehát nem szitokszóként, hanem az emberek mindenféle, államok közti vándorlását leíró semleges kifejezésként használnak - jellegében inkább a természeti jelenségekhez hasonlítható. Nem egy megállítható jelenség, hanem valami, ami van.

Ráadásul az ENSZ szerint "a migráció pozitív jelenség", amelynek például a befogadó országok is nettó haszonélvezői. Például azért, mert a világon élő összesen 258 millió migráns a jövedelme 85 százalékát a befogadó országban költi el, élénkítve annak a gazdaságát. A fennmaradó 15 százalékot pedig hazautalja, ezzel jellemzően fejlődő országok gazdaságát támogatva. De nem csak a fejlődő országokét: 2017-ben a magyar GDP-t is legalább 3 százalékkal növelték a külföldön dolgozók hazautalásai.

Az ENSZ kiindulása tehát az, hogy ha a migrációt nem lehet megállítani, sőt, az a globális trendek - a nyugati népesség csökkenése, az éghajlatváltozás, stb - miatt még növekedni is fog, akkor inkább azon kéne dolgozni, hogy mindenki javára váljon. Ezért célként azt kívánja elérni, hogy

  • a migránsok biztonságosan, ellenőrzötten érhessenek célba;
  • hogy ne váljanak politikai támadások céltáblájává;
  • hogy beilleszkedésük és munkavállalásuk megkönnyítésével minél hamarabb válhassanak produktívvá a befogadó országukban.

Ha a magyar kormány valamilyen okból még nem is értene egyet ezekkel a célokkal, hisztire akkor sincs oka, mert az ENSZ jelentése nem globális törvény, amit be kéne tartani. Az ENSZ ezt kikényszeríteni se tudná. Tóth Gergő mindezt még bővebben kifejti, olvassák el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.