Európai Bizottság: nem vehetik el a magyarok pótlékát

külföld
2018 február 02., 16:57
comments 132

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiaknak alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak, ha a gyerekeik a saját országukban élnek - írja a hvg.hu.

Marianne Thyssen uniós biztos
photo_camera Marianne Thyssen uniós biztos Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Az Orbán-kormány új barátja, Sebastian Kurz kabinetje ettől még bevezetheti az új szabályozást, és az Európai Bizottság csak utólag léphet. „Az osztrák parlament előtt levő javaslat elfogadása esetén megvizsgáljuk azt, és ha nem felel meg az uniós szabályoknak, annak megfelelően reagálunk” - mondta Marianne Thyssen uniós biztos budapesti tárgyalásait követően.  

Az Index korábban arról írt, hogy a családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint, akinek a szülei Ausztriában dolgoznak, és ott fizetik a járulékokat. Az osztrák családi pótlék 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró, vagyis a magyar pótlék 3-4-szerese. 

Orbán Viktor az osztrák kancellárral közös keddi sajtótájékoztatóján az Európai Bizottságra bízta a kérdés kezelését: „Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt mi tudomásul vesszük” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.