Európai Bizottság: nem vehetik el a magyarok pótlékát

külföld
2018 február 2., 16:57
comments 140

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiaknak alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak, ha a gyerekeik a saját országukban élnek - írja a hvg.hu.

photo_camera Marianne Thyssen uniós biztos Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Az Orbán-kormány új barátja, Sebastian Kurz kabinetje ettől még bevezetheti az új szabályozást, és az Európai Bizottság csak utólag léphet. „Az osztrák parlament előtt levő javaslat elfogadása esetén megvizsgáljuk azt, és ha nem felel meg az uniós szabályoknak, annak megfelelően reagálunk” - mondta Marianne Thyssen uniós biztos budapesti tárgyalásait követően.  

Az Index korábban arról írt, hogy a családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint, akinek a szülei Ausztriában dolgoznak, és ott fizetik a járulékokat. Az osztrák családi pótlék 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró, vagyis a magyar pótlék 3-4-szerese. 

Orbán Viktor az osztrák kancellárral közös keddi sajtótájékoztatóján az Európai Bizottságra bízta a kérdés kezelését: „Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt mi tudomásul vesszük” - mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt