Az osztrák kancellár arról beszélt az Orbánnal közös sajtótájékoztatón, hogy ő egyszerre liberális és keresztény

POLITIKA
2018 január 30., 17:17
comments 247

Néhány kérdésben nagy egyetértés látszott lenni Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár között, de vannak érzékeny pontok a kétoldalú kapcsolatokban - derült ki a keddi megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.

Az Index összefoglalója szerint Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy meg kell állítani az illegális migrációt; hogy a bevándorlók kvóták szerinti elosztása nem megoldás; és hogy meg kell védeni a schengeni határokat. 

Az nem a mi vitánk, hogy bepereltek

Továbbra sincs egyetértés viszont Paks ügyében, olyannyira nem, hogy Ausztria múlt héten keresetet nyújtott be az Európai Bíróságnak az atomerőmű bővítése ellen.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Miközben kint a Greenpeace aktivistái demonstráltak, Orbán azt mondta: ezt nem osztrák-magyar vitaként kezelik, hiszen Ausztria korábban ugyanezért Nagy-Britanniát is beperelte. Mindent megtesznek azért, hogy ez ne rontsa a kétoldalú kapcsolatokat, és európai fórumokon keresnek megoldást.

Brüsszelnek kell megvédenie a magyar családokat

Szóba került az is, hogy az osztrák kormány le akarja faragni a családtámogatásként külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadást. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket érint. Mit reagált erre Orbán Viktor, aki lépten-nyomon az EU beavatkozásai ellen tiltakozik? Az MTI szerint ezt:

„Az ausztriai családtámogatási rendszerről a kormányfő azt mondta: azt kérte osztrák kollégájától, hogy fair eljárásban legyen részük az itt dolgozó magyaroknak. Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt mi tudomásul vesszük - közölte.”

Csak az osztrák sajtó tehetett fel rendes kérdéseket

A Die Presse korábban arról írt, hogy Orbán el akarta kerülni a sajtót, de Kurzék elérték, hogy legalább négy előre egyeztetett kérdésre válaszoljon. Ebből két kérdést osztrák lapok kaptak, kettőt magyarok: a közmédia és az EchoTv.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az osztrák közmédia rákérdezett az illiberális állam koncepciójára. Ez az MTI tudósításában nem szerepel, de az Index szerint Orbán azt magyarázta, hogy korábban azt mondták mifelénk, hogy ha nincsenek liberálisok a kormányban, akkor vége a demokráciának. „Mi nem fogadjuk el, hogy a demokráciát bárki a liberálissal azonosítsa. A jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia.” 

Sebastian Kurz erről diplomatikusan ennyit mondott: ő liberális és keresztény, örül annak, hogy Ausztriában erős demokráciában élnek, és meggyőződése, hogy a demokrácia a megfelelő államforma minden országnak.

(via MTI, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.