Bujkál a téves hawaii rakétariasztást kiadó férfi, mert halálosan megfenyegették

külföld
2018 február 03., 12:39
comments 58

Közel egy hónappal a Hawaii-on kiadott, hisztériát és pánikot okozó téves rakétariasztás után újságírók megszólaltatták a téves SMS-riasztás kiadóját, aki egyébként azóta bujkál, mert több halálos fenyegetést is kapott, és az ügyben nyomozó hatóságokkal sem működik együtt.

A névtelenséget kérő, 50-es éveiben járó férfi elmondta, száz százalékig biztos volt benne, hogy a veszély valódi volt, és hideg zuhanyként érte, amikor megtudta, hogy a riasztás téves. “Belebetegedtem” - mondta. A nevét pedig azért nem vállalja, mert több halálos fenyegetést is kapott azóta.

A férfit azóta kirúgták, és vizsgálatot is indítottak az ügyben, az előzetes eredmények alapján a téves riasztást emberi mulasztás, illetve a hiányos biztosítékok okozták. A központba befutó üzenetben ugyanis egyszerre szerepelt az, hogy ez egy gyakorlat, és az is, hogy ez nem egy gyakorlat, ez pedig nem volt szokványos.

“Csak azt hallottam, hogy ez nem gyakorlat, azt, hogy ez egy gyakorlat, már egyáltalán nem” - mondta a férfi. “Igazán nem vagyok ezért hibáztatható, ez egy rendszerhiba volt, én pedig azt tettem, amire kiképeztek” - mondta az NBC News-nak. A hatóságok azonban azt mondták, más jelenlévők egyértelműen hallották, hogy egy gyakorlatról van szó, a férfi pedig már korábban kétszer is összekavarodott hasonló helyzetben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.