Észak-Korea a berlini nagykövetségén át juthatott alkatrészekhez atom- és rakétaprogramjához

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Észak-Korea berlini nagykövetsége lehet az egyik központja az atom- és rakétaprogramhoz szükséges technológiák beszerzésének, állítja a német belföldi elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) főnöke. Hans-Georg Maassen a közszolgálati NDR televíziónak nyilatkozott, a tévéadó a teljes interjút hétfőn vetíti le, de már most közölt belőle részleteket.

"Megállapítottuk, hogy beszerzést célzó tevékenységet folytatnak onnan, melyek célja a rakétaprogram, és részben az atomprogram működtetése" - mondta Maassen egy, a Reutershez eljuttatott részletben. Maassen szerint az észak-koreaiak elsősorban ún. kettős felhasználású, vagyis a polgári élet mellett a haditechnikai fejlesztésekben is használható technológiákat próbálnak Németországból beszerezni.

Maassen elmondása szerint a német hatóságok, ha tudomást szereztek róla, megakadályozták ezeket a beszerzéseket. "Azt viszont nem garantálhatjuk, hogy minden kísérletet felfedeztünk és megakadályoztunk". Vagyis szerinte abból a feltevésből kell kiindulni, hogy az észak-koreai fegyverprogram egyes elemeit Németországból szerezhették be a fekete piacon.

Észak-Korea berlini nagykövetsége egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.