Észak-Korea a berlini nagykövetségén át juthatott alkatrészekhez atom- és rakétaprogramjához

külföld
2018 február 04., 06:35
comments 39

Észak-Korea berlini nagykövetsége lehet az egyik központja az atom- és rakétaprogramhoz szükséges technológiák beszerzésének, állítja a német belföldi elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) főnöke. Hans-Georg Maassen a közszolgálati NDR televíziónak nyilatkozott, a tévéadó a teljes interjút hétfőn vetíti le, de már most közölt belőle részleteket.

"Megállapítottuk, hogy beszerzést célzó tevékenységet folytatnak onnan, melyek célja a rakétaprogram, és részben az atomprogram működtetése" - mondta Maassen egy, a Reutershez eljuttatott részletben. Maassen szerint az észak-koreaiak elsősorban ún. kettős felhasználású, vagyis a polgári élet mellett a haditechnikai fejlesztésekben is használható technológiákat próbálnak Németországból beszerezni.

Maassen elmondása szerint a német hatóságok, ha tudomást szereztek róla, megakadályozták ezeket a beszerzéseket. "Azt viszont nem garantálhatjuk, hogy minden kísérletet felfedeztünk és megakadályoztunk". Vagyis szerinte abból a feltevésből kell kiindulni, hogy az észak-koreai fegyverprogram egyes elemeit Németországból szerezhették be a fekete piacon.

Észak-Korea berlini nagykövetsége egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.