Kitoloncolták Pápuáról a BBC tudósítóját, mert megbántotta a katonák érzéseit

Pápua gyerekek figyelik a segélyszállítmánnyal érkező katonai helikoptert Erwer repterén, Nyugat-Pápuán, 2018. január 27-én.Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Kitoloncolták Indonézia legkeletibb tartományából, az éppen éhínséggel küzdő Pápuából a BBC tudósítóját, Rebecca Henschkét. Az újságíró a hivatalos indoklás szerint "megbántotta a katonák érzéseit", amikor az éhínségről és az éhezők megsegítésére indított akcióról tudósítva közzétett egy képet a Twitterén. "Ezt a segélyt küldték a súlyosan alultáplált pápuai gyerekeknek - instant tészták, agyoncukrozott üdítők és sütemények" - írta az időközben törölt posztja alá.

A pápuai körzet katonai parancsnoka, aki szerint Henschke megbántotta katonáit, állítja, hogy a fotó nem is azt ábrázolja, amit. Szerinte a felvételen valójában csak helyi kereskedőknek érkező termékek láthatók, amik véletlenül pont ugyanott voltak, ahova a segélyszállítmány érkezett. Henschke később egy posztjában már azt írta, hogy "más források szerint ez nem segélyszállítmány, csak normál árú. Nagy mentőakció van folyamatban".

Az újságíró nem kívánt válaszolni a Guardian kérdéseire. A BBC pedig csak arról adott ki közleményt, hogy munkatársaik minden szükséges engedély birtokában, a hatóságok tudtával forgattak Pápuán. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.