Kitoloncolták Pápuáról a BBC tudósítóját, mert megbántotta a katonák érzéseit

Pápua gyerekek figyelik a segélyszállítmánnyal érkező katonai helikoptert Erwer repterén, Nyugat-Pápuán, 2018. január 27-én.Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Kitoloncolták Indonézia legkeletibb tartományából, az éppen éhínséggel küzdő Pápuából a BBC tudósítóját, Rebecca Henschkét. Az újságíró a hivatalos indoklás szerint "megbántotta a katonák érzéseit", amikor az éhínségről és az éhezők megsegítésére indított akcióról tudósítva közzétett egy képet a Twitterén. "Ezt a segélyt küldték a súlyosan alultáplált pápuai gyerekeknek - instant tészták, agyoncukrozott üdítők és sütemények" - írta az időközben törölt posztja alá.

A pápuai körzet katonai parancsnoka, aki szerint Henschke megbántotta katonáit, állítja, hogy a fotó nem is azt ábrázolja, amit. Szerinte a felvételen valójában csak helyi kereskedőknek érkező termékek láthatók, amik véletlenül pont ugyanott voltak, ahova a segélyszállítmány érkezett. Henschke később egy posztjában már azt írta, hogy "más források szerint ez nem segélyszállítmány, csak normál árú. Nagy mentőakció van folyamatban".

Az újságíró nem kívánt válaszolni a Guardian kérdéseire. A BBC pedig csak arról adott ki közleményt, hogy munkatársaik minden szükséges engedély birtokában, a hatóságok tudtával forgattak Pápuán. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.