Kitoloncolták Pápuáról a BBC tudósítóját, mert megbántotta a katonák érzéseit

külföld
2018 február 04., 12:34
comments 136
Pápua gyerekek figyelik a segélyszállítmánnyal érkező katonai helikoptert Erwer repterén, Nyugat-Pápuán, 2018. január 27-én.
photo_camera Pápua gyerekek figyelik a segélyszállítmánnyal érkező katonai helikoptert Erwer repterén, Nyugat-Pápuán, 2018. január 27-én. Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Kitoloncolták Indonézia legkeletibb tartományából, az éppen éhínséggel küzdő Pápuából a BBC tudósítóját, Rebecca Henschkét. Az újságíró a hivatalos indoklás szerint "megbántotta a katonák érzéseit", amikor az éhínségről és az éhezők megsegítésére indított akcióról tudósítva közzétett egy képet a Twitterén. "Ezt a segélyt küldték a súlyosan alultáplált pápuai gyerekeknek - instant tészták, agyoncukrozott üdítők és sütemények" - írta az időközben törölt posztja alá.

A pápuai körzet katonai parancsnoka, aki szerint Henschke megbántotta katonáit, állítja, hogy a fotó nem is azt ábrázolja, amit. Szerinte a felvételen valójában csak helyi kereskedőknek érkező termékek láthatók, amik véletlenül pont ugyanott voltak, ahova a segélyszállítmány érkezett. Henschke később egy posztjában már azt írta, hogy "más források szerint ez nem segélyszállítmány, csak normál árú. Nagy mentőakció van folyamatban".

Az újságíró nem kívánt válaszolni a Guardian kérdéseire. A BBC pedig csak arról adott ki közleményt, hogy munkatársaik minden szükséges engedély birtokában, a hatóságok tudtával forgattak Pápuán. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.