A Decathlon vezetője szerint a tao-pénzek nagy része elvész, így nem csoda, hogy több sportág teljesítménye visszaesett

sport
2018 február 05., 07:38
comments 140

Jobb a gazdasági helyzet az országban, mint a 2010-es évek elején, de „nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a körülmények világszinten javultak”, mondta a Decathlon Magyarország országigazgatója a Magyar Nemzetnek. Pósfai Gábor kijelentette: 

„ugyanakkor nem látom a kitörő kis- és középvállalkozásokat, ezzel szemben nem lehet nem észrevenni egyesek aránytalanul gyors fellendülését, ami egészségtelen egy demokratikus gazdaságban.”

Már a kezdetektől eldöntötték, mondta Pósfai, hogy az utánpótlássportot fogják támogatni az élsporttal szemben. Szerinte a „társaságiadó-kedvezmény rendszere egyébként nagyon jó kezdeményezés, főleg akkor, ha arra használnák itthon a támogatást, amire kellene.” Példaként említi, hogy sok helyen  

„az utánpótlás fejlesztésére kérik a pénzt, majd sok helyen a felnőttcsapatnál az idegenlégiósok bérét fedezik belőle úgy, hogy az említetteket utánpótlásedzőként írják be a rendszerbe. Magyarországon a taón keresztül befolyt pénzek nagy része elvész, és a legtöbb támogatás, nem véletlenül, mindig egy irányba halad, így nem csoda, hogy több sportág teljesítménye visszaesett.”

Pósfai nem titkolta, hogy a rendszerben megjelentek a „közvetítők”, akik 15-20 százalékos jutalékokért hozzák össze a szerződő partnereket. 

„Számomra elképzelhetetlen volt mindig is, hogy politikai nyomásra támogassunk akár egyesületet, rendezvényt vagy programot. Ha lett is volna esetleg ilyen próbálkozás, csírájában fojtottuk volna el,”

tette hozzá. A Decathlon vezetője a stadionépítési lázról is beszélt a Magyar Nemzetnek: a kezdeményezés szerinte alapjában jó, de hiba szerinte, hogy a kormány nem kalkulál a jövővel, és a létesítmények fenntartására és üzemeltetésére nem gondolt senki. „És az sem véletlen, hogy egyetlen projektben sem vett részt a Decathlon,” mondta. Pósfai azzal zárta, hogy

„noha rengetegszer kerestek meg minket sok száz milliós, milliárdos projektekkel, mi ilyen célra sem céltámogatást, sem pedig tao támogatást nem adtunk. Még mielőtt rákérdez: igen, azért, mert a mi pénzünk elveszne ebben a hatalmas projektben, és finoman szólva sem tudnánk nyomon követni a felhasználását.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.