A lengyel kormány lemondta egy izraeli miniszter meghívását

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Súlyosbodik a diplomáciai feszültség Izrael és Lengyelország között, miután a lengyel kormány lemondta az izraeli oktatási miniszter, Naftali Bennett meghívását. A mostani feszültség azután alakult ki, hogy a lengyel kormány törvényi eszközökkel érné el, hogy többet senki ne beszélhessen „lengyel haláltáborokról”, és börtön járhat azoknak, akik szerint a lengyeleknek is volt felelőssége a holokausztban. 

Az izraeli kormány már korábban kifogásolta a törvényt, Bennett miniszter pedig hétfő este adott ki közleményt, melyben bejelentette, hogy a lengyel kormány lefújta az útját az országba, mivel korábban arról beszélt, hogy milyen bűnöket követtek el lengyelek is a második világháború idején. 

Naftali BennettFotó: AFP

Bennett kitért arra, hogy az tény, hogy a haláltáborokat a németek építették és vezették Lengyelország területén, és ezt a felelősséget senki nem is akarja elvitatni. Ugyanakkor országszerte számos lengyel ember vett részt 200 ezer zsidó meggyilkolásában, akár csak információk átadása révén, akár aktívan is szerepet vállalva. És ezzel szemben kevesen voltak azok, akik saját életük kockáztatásával zsidókat mentettek volna, tette még hozzá a miniszter. 

A mostani feszültség két amúgy szoros szövetségben lévő ország között tört ki, a törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes korábban már nemtetszésének adott hangot, amiért „fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen, és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban”. „Ez éppen azt bizonyítja, hogy a törvényre nagyon is szükség van", tette akkor hozzá. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.