Egy pillanatra nem figyeltünk oda, erre Brüsszelben megint határokat bontottak le :(

európai unió
2018 február 06., 11:41
comments 60

Az Európai Parlament tájékoztatási irodája adott ki közleményt, mely szerint az igazolhatatlan földrajzi korlátozást tiltó új szabályok nyomán a jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten - ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy aktuális tartózkodási helyük miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani őket egy másik honlapra.

Egy felmérésben szereplő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni,  a földrajzi korlátozás gyakran háztartási eszközök vagy sportesemények jegyvásárlóit érintette, miközben az elmúlt tíz évben az interneten vásárlók száma Európában csaknem megduplázódott.

Erre válaszul született most az új szabályozás, melytől azt várják, hogy az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak olyan, más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint a hotelfoglalás, autóbérlés, vagy koncertjegy vásárlás. 

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat: 

  • ha olyan árukat (háztartási eszközöket, ruhát vagy elektronikai cikkeket) vesznek, amelyet a cég az általános szerződési feltételek értelmében egy olyan uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte (a kereskedő nem köteles minden tagállamba szállítani),
  • ha a vevők szerzői jogi védelem alá nem tartozó elektronikusan szolgáltatott termékeket - felhő szolgáltatásokat, tűzfalat, web oldal hosztolást vagy adattárolást - vásárolnak,
  • ha az adásvétel a kereskedő boltjában kerül sor, vagy ott, ahol épp értékesít (pl. egy hotelben, sporteseményen, zenei fesztiválon stb.).
  • A vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni és nem lehet majd a bankkártya típusokon belül egyeseket földrajzi alapon elutasítani.

A közlemény kitér arra is, hogy a szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra egyelőre nem vonatkozik, de az EP tárgyalódelegációja által a megállapodásba került felülvizsgálati záradék értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt ezekre is kiterjeszteni. Az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások szintén nem esnek a törvény hatálya alá.

Az új jogszabályt 557 szavazattal 89 ellenében 33 tartózkodás mellett fogadták el, még a Tanácsnak formálisan jóvá kell hagynia, és 9 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU Hivatalos Lapjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.