Elképesztően kicentizett 300 milliós közbeszerzéseket írt ki a Nemzeti Sportközpontok

Az amúgy is erős magyar közbeszerzési mezőnyből is kilógó két közbeszerzésről ír a G7: az állami sportberuházásokat irányító (például a nem túl sikeres tanuszoda-projektet vivő) Nemzeti Sportközpontok (NSK) olyan eljárásokat írt ki, melyek a szabályok szerint maximum 300 millió forintig lehetett kiírni, és két esetben is 150 ezer forinttal, azaz 0,05 százalékkal kevesebbért futott be a legalacsonyabb ajánlat. 

Mint a cikk írja, mindkét esetben a megbízást ugyanaz a vállalkozói kör nyerte el, két bármiféle iparági tapasztalattal nem rendelkező vállalattal. 

Az egyik közbeszerzés a tatai edzőtábor egyik csarnokának, a másik pedig a Hajós Alfréd Sportuszoda komplex energetikai korszerűsítéséról szól. A Hajós felújítása azért is izgalmas, mert a vizes világbajnokság idején már elköltöttek négymilliárdot az épületre. Most viszont a hőszivattyús párátlanító berendezések és az öltözők légkezelőinek cseréje jön, valamint beszerelnének némi napelemet is. 

Az NSK egyik esetben sem tette mindenki számára elérhetővé a kiírást, hanem ők hívtak meg őt indulót. Ilyesmit viszont csak akkor lehet tenni, ha a beruházás értéke nem éri el a 300 millió forintot. Nem érte: mint a G7 írja, a befutott nyolc ajánlat mindegyike 299,86 és 299,98 millió forint között mozgott, a Hajós esetében a legnagyobb különbség két ajánlat között 94 ezer forint volt. A tatai beruházás esetében 85 ezer forint volt a legnagyobb különbség két árajánlat esetében, ami egy 300 milliós projekt esetében ritka véletlennek tűnik. 

A G7 kereste az NSK-t, hogy megtudják, hogyan sikerült előre ennyire pontosan belőni a beruházás értékét, de a kezdeti időkérés után inkább nem válaszoltak. 

Mint a lap írja, a legolcsóbb ajánlatokat adó, és ezért feltehetően nyertes cégek ráadásul nem is függetlenek egymástól. A Hajósban a Nettó 2 Bt. kaphatja meg a megbízást, míg Tatán a CSG Plan & Consulting Kft. viheti. A két vállalatot Stribli-Csíkos Petra személye köti össze: 2014 óta tulajdonos a CSG Plan & Consulting Kft-ben, míg a Nettó 2 Bt-be 2017 tavasza óta kültag. 

A két cégben közös még, hogy nem sok jel utal arra, hogy a két vállalat sok építőipari megbízást végzett volna eddig: a CSG Kft. alapítása óta összesen 60 ezer forintos árbevételt csinált, míg a négy embert foglalkoztató Nettó 2 Bt. főleg egyéb áru kiskereskedelmére szakosodott. 

A cikk szerint esetleg szerepe lehet a Stribli-Csíkos Petrával azonos címen élő Stribli Kornél 33 százalékos tulajdonában lévő BSL2010 Kft-nek, amely valóban többek között fűtési berendezések nagykereskedelmével foglalkozik, azaz közelebb áll a kiírt feladatokhoz, mint a másik két vállalat. 

A lap próbálta megtudni az NSK-tól, hogy miért kértek fel eleve ajánlattételre szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező cégeket, de választ nem kaptak a kérdésekre. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.