Semjén Kínában tárgyal

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kínában tárgyal a pekingi és sanghaji politikai felsővezetés több képviselőjével – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel.

A közlemény szerint Semjén Zsolt február 3. és 9. között hivatalos látogatáson van a Kínai Népköztársaságban, a kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális, illetve turisztikai kapcsolatok további fejlesztéséről tárgyal. A miniszterelnök-helyettes találkozott kínai kollégájával, Liu Jen-tung miniszterelnök-helyettessel is.

A közlemény szerint a tárgyalásain Semjén Zsolt kiemelte, hogy a két ország gazdasági együttműködésének egyik legkiemelkedőbb, a közép-európai régióra is pozitív hatással bíró zászlósprojektje a Budapest–Belgrád-vasútvonalhoz köthető infrastrukturális beruházás, amit a magyar kormány továbbra is határozottan támogat.

A felek egyeztettek a két ország közötti újabb közvetlen légi járatok indításának lehetőségeiről, ami hatékonyan szolgálhatná a kétoldalú turisztikai kapcsolatok további fejlesztését. Áttekintették a magyar agrártermékekre vonatkozó exportengedélyeket is, és a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok bővítésének lehetőségeit.

Az egyeztetéseken szóba került a kutatás-fejlesztés-, a kulturális-, oktatási- és sport területén való együttműködés további fejlesztése is. (MTI)