Leváltották az Európai Parlament lengyel alelnökét, mert egy lengyel képviselőt a náci kollaboránsokhoz hasonlított

külföld
2018 február 07., 13:18

Leváltották alelnöki tisztségéből Ryszard Czarneckit szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, mert a lengyel kormánypárti politikus januárban a náci kollaboránsokhoz hasonlította egyik képviselőtársát, a lengyel ellenzéki Róza Thunt.

photo_camera Ryszard Czarnecki Fotó: Wiktor Dabkowski/Picture-Alliance/AFP

Az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája a múlt héten kimondta, hogy a képviselő "súlyos kötelességszegést követett el", s ezért szavazásra bocsátották a kérdést. Leszögezték ugyanakkor: a döntés nem Lengyelország vagy Czarnecki frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) ellen irányul.

A javaslatot 447 igen szavazattal, 196 ellenében fogadták el. A felmentéshez a leadott voksok kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására volt szükség.

A képviselőtestület felkérte az ECR-t, hogy állítson új jelöltet a posztra, akinek személyéről majd szavazhat az EP, amelynek 14 alelnöke van.

Az ülésteremben a szavazás előtt szórólapokat helyeztek ki, amelyeken Czarnecki látható, alatta pedig egy felirat: "Ma én vagyok soron, de holnap talán te leszel a következő". A szövegben az indítvány elutasítására vagy tartózkodására szólították fel a képviselőket, hangsúlyozva, hogy ezzel kiállnának a politikai pluralizmus és a szólásszabadság mellett, illetve a kettős mérce és a tagállamok belügyeibe való beavatkozás ellen.

Brüsszelben óriási felháborodást váltott ki, amikor Ryszard Czarnecki januárban a náci kollaboránsokhoz hasonlította Róza Thun lengyel néppárti képviselőt, miután ez utóbbi bírálta a jelenlegi lengyel kormányt. Ryszard Czarneczkit a lengyel kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) színeiben választották meg EP-képviselővé. Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt egyik szóvivője kiemelte, a szóban forgó kijelentéssel a politikus átlépett egy határt. Hasonlóan vélekedett Josef Weidenholzer, a szociáldemokrata frakció alelnöke is, aki szerint Czarnecki túlment az elfogadható politikai diskurzus határain. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.