Martin Schulz lemondott a pártelnökségről, hogy külügyminiszter lehessen

külföld
2018 február 7., 18:14
comments 96

Martin Schulz távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után.  Ezt a politikus személyesen jelentette be szerdán Berlinben.

Az SPD elnökségi ülése után hangsúlyozta, hogy nem tudta ellátni pártelnöki feladatait a tagság, és a saját maga elvárásainak megfelelően. Elmondta, hogy a következő kormányban külügyminiszter akar lenni, és teljes erővel az Európai Unió megújításáért kíván dolgozni. Hozzátette, hogy az SPD új elnökének Andrea Nahles parlamenti frakcióvezetőt javasolja. Megjegyezte, hogy az SPD 154 éves történetében  Andrea Nahles lesz az első női pártvezető. 

photo_camera Martin Schulz és Andrea Nahles Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Andrea Nahles kiemelte, hogy a következő hetekben együtt járja majd az országot Martin Schulzcal, együtt igyekeznek meggyőzni a tagságot, hogy szavazzanak a koalíciós szerződésre.

A tagság február 20-tól március 2-ig szavazhat. Az eredményt március 4-én hirdetik ki. Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU pártszövetséggel, ha a többség elfogadja a szerződést. (Süddeutsche Zeitung/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt