Martin Schulz lemondott a pártelnökségről, hogy külügyminiszter lehessen

külföld
2018 február 07., 18:14
comments 96

Martin Schulz távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után.  Ezt a politikus személyesen jelentette be szerdán Berlinben.

Az SPD elnökségi ülése után hangsúlyozta, hogy nem tudta ellátni pártelnöki feladatait a tagság, és a saját maga elvárásainak megfelelően. Elmondta, hogy a következő kormányban külügyminiszter akar lenni, és teljes erővel az Európai Unió megújításáért kíván dolgozni. Hozzátette, hogy az SPD új elnökének Andrea Nahles parlamenti frakcióvezetőt javasolja. Megjegyezte, hogy az SPD 154 éves történetében  Andrea Nahles lesz az első női pártvezető. 

Martin Schulz és Andrea Nahles
photo_camera Martin Schulz és Andrea Nahles Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Andrea Nahles kiemelte, hogy a következő hetekben együtt járja majd az országot Martin Schulzcal, együtt igyekeznek meggyőzni a tagságot, hogy szavazzanak a koalíciós szerződésre.

A tagság február 20-tól március 2-ig szavazhat. Az eredményt március 4-én hirdetik ki. Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU pártszövetséggel, ha a többség elfogadja a szerződést. (Süddeutsche Zeitung/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.