Minden trükköt bevetnek, hogy ne derüljenek ki részletek a 190 milliárd forintért épülő Puskás-stadionról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Ha elkészül, a stadionépítések országának piramisa lesz a Puskás-stadion. Az eredeti tervekhez képest erős csúszással jövő novemberre lesz kész, 2020-ban Európa-bajnoki meccseket játszanak benne, és mindössze 190 milliárd adófizetői forintba kerül majd. 

Hogy miből is áll össze ez az összeg, erre lett volna kiváncsi Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa. A 24.hu írta meg, hogy Szigetvári közérdekű adatigényléssel fordult az építésért felelős Nemzeti Sportközpontokhoz (NSK), arról kért információkat, hogy milyen fővállalkozókkal szerződtek eddig a Puskás-stadion építésére, kikérte az eddig elvégzett építési, kivitelezési munkák teljesítési igazolásait, és a már megtörtént kifizetések részleteit is.

Első válasz: Az NSK 20 ezer forintot kért az adatkiadásért, mert kiszámolták, hogy a kért információk felkutatása, összesítése és rendszerezése öt munkaórát vett igénybe. Jogszabály szerint óránként legfeljebb négyezer forint számolható fel, az öttel megszorozva 20 ezer. 

Szigetvári erre azt írta vissza, hogy csak a négy órát meghaladó munkaerő-ráfordítást számlázhatják ki, vagyis ez esetben legfeljebb egy órát. De még azt sem, mert ötezer forint alatt nem kérhetnek pénzt.

Második válasz: Az NSK főigazgatója, Kovács Norbert ezután azt közölte, hogy felülvizsgálták adatszolgáltatási kötelezettségüket, és kiderült, hogy nem is öt, hanem még további háromórás munka volt az adatok összegyűjtése, vagyis összesen nyolc óra. Így aztán hiába volt igaza Szigetvárinak, hogy az első négy óráért nem lehet pénzt kérni, a második négyre már lehet számlázni, meg is tették, 16 ezer forintot kértek. 

Amit Szigetvári kifizetett. De mégsem kapta meg az adatokat. 

Harmadik válasz:  Az NSK arra hivatkozva tagadta meg a kérelem teljesítését, mert a kérést Szigetvári Viktor küldte el, de az utalás a pártjától, az Együtt-től érkezett. És bár előbb kiállították a számlát a párt nevére, de aztán mégis azt közölték, hogy ez így nincs rendben, és visszautalták az adatok összegyűjtéséért kért 16 ezer forintot az Együttnek. 

Szigetvári most újra próbálkozik, még hangsúlyozottabban politikusként, de a határidők újra indulnak. Az NSK-nak így 30 napja van kitalálni egy 4., visszautasító választ. A stadion addig is épül tovább. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.