Minden trükköt bevetnek, hogy ne derüljenek ki részletek a 190 milliárd forintért épülő Puskás-stadionról

politika
2018 február 07., 10:25
comments 148

Ha elkészül, a stadionépítések országának piramisa lesz a Puskás-stadion. Az eredeti tervekhez képest erős csúszással jövő novemberre lesz kész, 2020-ban Európa-bajnoki meccseket játszanak benne, és mindössze 190 milliárd adófizetői forintba kerül majd. 

Hogy miből is áll össze ez az összeg, erre lett volna kiváncsi Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa. A 24.hu írta meg, hogy Szigetvári közérdekű adatigényléssel fordult az építésért felelős Nemzeti Sportközpontokhoz (NSK), arról kért információkat, hogy milyen fővállalkozókkal szerződtek eddig a Puskás-stadion építésére, kikérte az eddig elvégzett építési, kivitelezési munkák teljesítési igazolásait, és a már megtörtént kifizetések részleteit is.

Első válasz: Az NSK 20 ezer forintot kért az adatkiadásért, mert kiszámolták, hogy a kért információk felkutatása, összesítése és rendszerezése öt munkaórát vett igénybe. Jogszabály szerint óránként legfeljebb négyezer forint számolható fel, az öttel megszorozva 20 ezer. 

Szigetvári erre azt írta vissza, hogy csak a négy órát meghaladó munkaerő-ráfordítást számlázhatják ki, vagyis ez esetben legfeljebb egy órát. De még azt sem, mert ötezer forint alatt nem kérhetnek pénzt.

Második válasz: Az NSK főigazgatója, Kovács Norbert ezután azt közölte, hogy felülvizsgálták adatszolgáltatási kötelezettségüket, és kiderült, hogy nem is öt, hanem még további háromórás munka volt az adatok összegyűjtése, vagyis összesen nyolc óra. Így aztán hiába volt igaza Szigetvárinak, hogy az első négy óráért nem lehet pénzt kérni, a második négyre már lehet számlázni, meg is tették, 16 ezer forintot kértek. 

Amit Szigetvári kifizetett. De mégsem kapta meg az adatokat. 

Harmadik válasz:  Az NSK arra hivatkozva tagadta meg a kérelem teljesítését, mert a kérést Szigetvári Viktor küldte el, de az utalás a pártjától, az Együtt-től érkezett. És bár előbb kiállították a számlát a párt nevére, de aztán mégis azt közölték, hogy ez így nincs rendben, és visszautalták az adatok összegyűjtéséért kért 16 ezer forintot az Együttnek. 

Szigetvári most újra próbálkozik, még hangsúlyozottabban politikusként, de a határidők újra indulnak. Az NSK-nak így 30 napja van kitalálni egy 4., visszautasító választ. A stadion addig is épül tovább. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.