Odaveszett a Falcon Heavy egyharmada

tech
2018 február 07., 07:10
comments 183

Bár összességében csak sikernek lehet minősíteni a Falcon Heavy keddi első útját, egy apró kudarc azért megkeserítette a SpaceX önfeledt örömét:

a három rakétából álló szuperrakéta középső eleme a tervekkel szemben nem tért vissza a Földre.

A Space X a kilövés után nem sokkal már közzétette a felvételeket a hordozórakéta oldalsó moduljainak valóban látványos visszatéréséről:

link Forrás

Pár éve még az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy rakéta egyáltalán vissza tudjon térni az űrből, simán landoljon egy apró platformon, hogy aztán újra fellőhessék. Kedden pedig már abban gyönyörködhettünk, ahogy két rakéta szinkronban teszi meg ezt.

A harmadik rakéta, a Falcon Heavy középső egysége viszont elveszett. Kedd este ezt nagy hallgatás övezte, és a Verge is csak nevüket elhallgató források beszéltek először a kudarcról, amit aztán végül a sajtótájékoztatón is megerősítettek a lap jelentése után.

link Forrás

Most már a kudarc részletei is ismertek. A rakéták visszatéréséhez három hajtóműre van szükség, de a középső egység hajtóművei közül kettő is meghibásodott, így az száz méternyire a kijelölt landolási ponttól a vízbe zuhant. A Verge szerint ez összességében csak egy kisebb csuklás az amúgy sikeres tesztben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.