Odaveszett a Falcon Heavy egyharmada

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Bár összességében csak sikernek lehet minősíteni a Falcon Heavy keddi első útját, egy apró kudarc azért megkeserítette a SpaceX önfeledt örömét:

a három rakétából álló szuperrakéta középső eleme a tervekkel szemben nem tért vissza a Földre.

A Space X a kilövés után nem sokkal már közzétette a felvételeket a hordozórakéta oldalsó moduljainak valóban látványos visszatéréséről:

Pár éve még az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy rakéta egyáltalán vissza tudjon térni az űrből, simán landoljon egy apró platformon, hogy aztán újra fellőhessék. Kedden pedig már abban gyönyörködhettünk, ahogy két rakéta szinkronban teszi meg ezt.

A harmadik rakéta, a Falcon Heavy középső egysége viszont elveszett. Kedd este ezt nagy hallgatás övezte, és a Verge is csak nevüket elhallgató források beszéltek először a kudarcról, amit aztán végül a sajtótájékoztatón is megerősítettek a lap jelentése után.

Most már a kudarc részletei is ismertek. A rakéták visszatéréséhez három hajtóműre van szükség, de a középső egység hajtóművei közül kettő is meghibásodott, így az száz méternyire a kijelölt landolási ponttól a vízbe zuhant. A Verge szerint ez összességében csak egy kisebb csuklás az amúgy sikeres tesztben.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,1 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.