A hágai bíróság megkezdte Duterte ügyének vizsgálatát

külföld
2018 február 08., 12:48
comments 39

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) arról értesítette a Fülöp-szigeteket, hogy megkezdte a Rodrigo Duterte elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt benyújtott panasz előzetes kivizsgálását - közölte csütörtökön a Fülöp-szigeteki államfő szóvivője.

photo_camera Fotó: TED ALJIBE/AFP

Jude Sabio jogász tavaly áprilisban nyújtotta be panaszát, mert szerinte Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, elnöksége alatt „bevett gyakorlattá” vált a kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. A panasz szerint Duterte bűnrészes több ezer filippínó meggyilkolásában.

Harry Roque elnöki szóvivő szerint a törvényszék csak idejét és anyagi eszközeit fecsérli a panasz kivizsgálásával, Duterte viszont áll az előzetes vizsgálat elé, mert elege van a vádaskodásokból.

Duterte korábbi kirohanásai során a hágai törvényszéket „ostobának, álszentnek és hasztalannak” nevezte, miközben a Fülöp-szigetek tagságának megszüntetésével fenyegetett, mondván az európai jogászok „romlottak, buták és borsónyi agyuk van”.

A tisztogatások áldozataira emlékeznek Manilában
photo_camera A tisztogatások áldozataira emlékeznek Manilában Fotó: Ezra Acayan/NurPhoto

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, valamint háborús bűncselekmények ügyeiben igazságot szolgáltasson. A törvényszékhez több mint 12 ezer panasz és egyéb beadvány érkezett, amelyek közül mindössze kilenc jutott el a tárgyalási fázisba.

Jogvédő csoportok úgy tudják, hogy Duterte drogellenes háborúja 13 ezer feltételezett drogkereskedő és kábítószerfüggő életét követelte az elnök 2016 júniusi hivatalba lépése óta. Manila által közzétett adatok ezzel szemben 3987 - rendőrségi akciók során bekövetkezett - halálesetet ismertetnek a 2018. január 17-ig bezárólag. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.