A hágai bíróság megkezdte Duterte ügyének vizsgálatát

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) arról értesítette a Fülöp-szigeteket, hogy megkezdte a Rodrigo Duterte elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt benyújtott panasz előzetes kivizsgálását - közölte csütörtökön a Fülöp-szigeteki államfő szóvivője.

Fotó: TED ALJIBE/AFP

Jude Sabio jogász tavaly áprilisban nyújtotta be panaszát, mert szerinte Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, elnöksége alatt „bevett gyakorlattá” vált a kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. A panasz szerint Duterte bűnrészes több ezer filippínó meggyilkolásában.

Harry Roque elnöki szóvivő szerint a törvényszék csak idejét és anyagi eszközeit fecsérli a panasz kivizsgálásával, Duterte viszont áll az előzetes vizsgálat elé, mert elege van a vádaskodásokból.

Duterte korábbi kirohanásai során a hágai törvényszéket „ostobának, álszentnek és hasztalannak” nevezte, miközben a Fülöp-szigetek tagságának megszüntetésével fenyegetett, mondván az európai jogászok „romlottak, buták és borsónyi agyuk van”.

A tisztogatások áldozataira emlékeznek ManilábanFotó: Ezra Acayan/NurPhoto

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, valamint háborús bűncselekmények ügyeiben igazságot szolgáltasson. A törvényszékhez több mint 12 ezer panasz és egyéb beadvány érkezett, amelyek közül mindössze kilenc jutott el a tárgyalási fázisba.

Jogvédő csoportok úgy tudják, hogy Duterte drogellenes háborúja 13 ezer feltételezett drogkereskedő és kábítószerfüggő életét követelte az elnök 2016 júniusi hivatalba lépése óta. Manila által közzétett adatok ezzel szemben 3987 - rendőrségi akciók során bekövetkezett - halálesetet ismertetnek a 2018. január 17-ig bezárólag. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.