Egy eszkortlány képei vezették Navalnijt egy világpolitikai botrány nyomára

külföld
2018 február 09., 21:32
comments 172

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, aki Putyin legnagyobb ellenfele lehetett volna az elnökválasztáson, ha a hatóságok meg nem akadályozzák az indulását. Az irodáját nemrég megszállták a rendőrök, és amikor legutóbb tüntetni akart, rendőrök rángatták be egy buszba. 

Népszerűségét nem kis részben annak köszönheti, hogy az alapítványával feltárja az orosz elit korrupciós ügyeit, és ezeket könnyen fogyasztható videókban tárja a közönség elé. De talán még soha nem csinált annyira jó anyagot, mint most.

photo_camera Fotó: Jevgenyij Feldman / Alekszej Navalnij kampánya / AFP

Navalnij legfontosabb állítása, hogy 

az orosz miniszterelnök-helyettest egy prostituáltakkal megrakott luxusjachton megvesztegette egy orosz oligarcha. A két férfi most kiderült szoros kapcsolata pedig még egyértelműbbé teszi a Trump-kampány és az oroszok közti összejátszást.

De maguknál a következtetéseknél sokkal szórakoztatóbb, ahogy Navalnij eljutott idáig - és ez a történet is nagyon jellemző. 

Az egész úgy kezdődött, hogy néhány ledér hölgy benyomult Navalnij irodájába, ott provokálta a munkatársait, miközben a szándékaikról sokat elárult, hogy az egyik Putyin-párti bulvártévé forgatócsoportjával együtt érkeztek.

link Forrás

Navalnijék nem nagyon törődtek ezzel, de az egyik nő később igen szokatlan ajánlatot vagy fenyegetést posztolt ki: 

kijelentette, hogy meg fogja dugni Navalnijt, és az erről készült videót felrakja a netre. 

Ezen a ponton Navalnijék elkezdték végignézni, mi mindent rejt a Násztya Ribka nevű hölgy Instagramja. Többek között olyan képeket, ahol a társaival meztelenül tüntetnek Harvey Weinstein mellett, illetve más hasonló bohóságokat.

link Forrás

Az eszkortként is tevékenykedő nő láthatóan nagyon vágyik a hírnévre, még könyvet írt arról, hogyan kell elcsábítani egy oligarchát. Bár Násztya nem a leghitelesebb forrás, az biztosan igaz, hogy legalább egy ismert oligarchával, Oleg Deripászkával tényleg volt már dolga, mivel közös fotókat is kirakott magukról.

De Navalnij a videóban azt mondja, hogy eleinte ezen is inkább csak nevettek, és újra meg újra visszanézték a fotókat és videókat - amíg meg nem akadt a szemük egy másik férfin.

link Forrás

Násztya instagramos videóján az oligarcha mellett üldögélő szemüveges úriember nem más, mint Szergej Eduardovics Prihogykó miniszterelnök-helyettes, az orosz külpolitika egyik legbefolyásosabb figurája. Navalnij kiderítette, hogy Násztya képei valóban Deripászka jachtján készültek, a miniszterelnök-helyettes pedig Deripászka magángépén érkezett a kirándulásra, amelyen prostituáltak is részt vettek. Navalnij erre azt mondja, hogy 

ez nem csak Putyinék álszent erkölcsi normáinak mond ellen, hanem konkrétan vesztegetésnek minősül.

Ezen a ponton a történet viszont már nem csak az orosz hatalom lejárató kampányairól vagy az oligarchák és politikusok közti szoros kapcsolatról szól - hanem elkezd világpolitikai jelentősége lenni. 

Deripászka ugyanis nem akármilyen oligarcha. Hanem annak a Paul Manafortnak az egykori üzlettársa, aki egy ideig Donald Trump kampányát vezette, mostanra pedig már vádat is emeltek ellene pénzmosás miatt. A Washington Post tavaly megszerzett egy levelezést, amelyből kiderül, hogy Manafort az egyik emberét arra utasította, hogy adjon „privát tájékoztatót” Deripászkának. 

A Washington Post 2017-es ábrája Paul Manafort orosz kapcsolatairól
photo_camera A Washington Post 2017-es ábrája Paul Manafort orosz kapcsolatairól

Márpedig ha az orosz miniszterelnök-helyettes egy olyan oligarchával találkozgat titokban, akinek Trump kampánycsapata nyújt privát tájékoztatást, azt már nem olyan nehéz összerakni - érvel Navalnij. Ráadásul az eszkortlány videóján még azt is hallani, hogy az oligarcha és a politikus az amerikaiakról beszélgetnek, a jachtos kirándulásra pedig egy hónappal Manafort gyanús emailje után került sor.

Így lett vezető hír Amerikában abból, hogy az orosz propaganda néhány kihívóan öltözött nő segítségével próbálta felbosszantani Navalnijt. A teljes videót angol felirattal is meg lehet nézni, lassan kétmillió megtekintésnél jár.

link Forrás

Putyin szóvivője nem akarta kommentálni Navalnij állításait, Deripászka pedig perrel fenyeget a hamis állítások miatt. Azt viszont nem volt hajlandó megmondani, hogy melyik állítás hamis és miért. Az oligarchának amúgy nem ez az első kalandja a világpolitikával: 2008-ban a későbbi brit pénzügyminiszter, George Osborne járt a jachtján, állítólag azért, hogy támogatást szerezzen a Konzervatív Pártnak. Cameron későbbi minisztere elismerte, hogy beszéltek egy esetleges adományról, de tagadta, hogy ő maga kért volna pénzt. (via Meduza, Quartz, WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.