Már csak tíz év, és India egy tartománya mindenkit le fog hagyni szélenergia-termelésben

India egyik déli tartománya, Tamil Nadu tíz éven belül vezető nagyhatalom lesz megújuló energiában - állítja egy amerikai jelentés. Az indiai tartomány energiaellátásának felét 2027-re a megújulók fogják adni, elsősorban szél- és napenergia.

A tartománynak már jelenleg is nagyobb kapacitású a szélerőműparkja, mint Dániának vagy Svédországnak, de ez tíz év alatt megduplázódhat, a naperőmű-kapacitás pedig hatszorozódhat. Ezzel a tartomány energiatermelésének 67 százalékát adnák a megújuló források. Ami azért is érdekes, mert mindeközben Tamil Nadu egy főre jutó GDP-je Srí Lanka szintjén van, azaz elég alacsony.

A megújuló energiaforrások kihasználása helyre tehetné a tartomány pénzügyeit, a jelenlegi, szén- és nukleáris energia alapú áramtermelés ugyanis kétszer annyiba kerül, mint a megújuló energia. Ennek ellenére a tartományban még mindig rengeteg szénerőmű működik. A megújulókra való átállás így felpörgetné a gazdaság növekedését.

Fotó: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto

Persze, az energiaforrások lecserélése egyáltalán nem zökkenőmentes. Mivel az ország nem rendelkezik megfelelő kábelhálózattal, ezért a szélerőművek nem is képesek teljes kapacitáson működni: a megtermelt energiát ugyanis nem tudják hová elvezetni. És fordítva, a szélcsendes hónapokban nem tudnak megfelelő mennyiségű energiát importálni.

Az egyik legnagyobb probléma azonban a vízhiány: a tartományban nincs elég tiszta víz, emiatt már tüntetések is zajlanak. A lakosok pedig elég rosszul vették, amikor megtudták, mennyi víz megy el egy naperőmű tisztítására.

Tamil Nadu azonban így is fontos mérföldkő lehet a megújuló energia használatának elterjedésében: bizonyíthatja, hogy még a szegényebb országok képesek lehetnek visszafogni a széndioxid kibocsátásukat, miközben a gazdaságuk növekszik. (BBC)


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.