A dél-koreai elnök fogadta Kim Dzsongun húgát

külföld
2018 február 10., 05:58
comments 25

Komoly diplomáciai találkozó zajlott pénteken: Dél-Korea államfője, Mun Dzsein fogadta az észak-koreai diktátor testvérét, a hazájában rendkívül befolyásos Kim Jodzsongont a szöuli elnöki palotában. 

Az ötvenes évek óta nem volt ilyen magasrangú diplomáciai vízit a két ország között, Kim a téli olimpia megnyitóünnepségére érkezett, és utána látogatott el a déli ország elnökéhez. A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Dél-Koreának nem kéne túl szívélyesnek lennie az északi rezsimmel. 

A kiszivárgott hírek szerint a két vezető kimcshit evett és szodzsút, azaz rizsből készült töményet ivott. Dél-koreai hírügynökségi beszámolók szerint Kim Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Munnak, aki elfogadta azt .

photo_camera Mun Dzsein dél-koreai elnök köszönti Kim Jodzsongont Fotó: -/AFP

A téli olimpia megnyitójának másik fontos diplomáciai fejleménye volt, hogy a helyszínre látogató Mike Pence mindent megtett, hogy elkerülje a találkozást Kim Dzsongun testvérével, és állítólag csak egy pillanatra mutatták be őket egymásnak, párbeszéd nem alakult ki köztük. A megnyitóünnepségen a három vezető amúgy viszonylag közel ült egymáshoz. 

Mint korábban írtuk, Kim Jodzsong talán a Kim Dzsongunhoz legközelebb álló ember a világon. A testvérek együtt nevelkedtek Svájcban, és Kim, aki nem riad vissza rokonai kivégzésétől - egyik féltestvérét és nagybátyját is megölette már - húgát inkább egyre fontosabb posztokhoz juttatja.

Kim szerepel az amerikai szankciólistán, mivel a feltételezések szerint súlyos emberi jogi visszaélésekhez van köze. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.