A dél-koreai elnök fogadta Kim Dzsongun húgát

Komoly diplomáciai találkozó zajlott pénteken: Dél-Korea államfője, Mun Dzsein fogadta az észak-koreai diktátor testvérét, a hazájában rendkívül befolyásos Kim Jodzsongont a szöuli elnöki palotában. 

Az ötvenes évek óta nem volt ilyen magasrangú diplomáciai vízit a két ország között, Kim a téli olimpia megnyitóünnepségére érkezett, és utána látogatott el a déli ország elnökéhez. A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Dél-Koreának nem kéne túl szívélyesnek lennie az északi rezsimmel. 

A kiszivárgott hírek szerint a két vezető kimcshit evett és szodzsút, azaz rizsből készült töményet ivott. Dél-koreai hírügynökségi beszámolók szerint Kim Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Munnak, aki elfogadta azt .

Mun Dzsein dél-koreai elnök köszönti Kim JodzsongontFotó: -/AFP

A téli olimpia megnyitójának másik fontos diplomáciai fejleménye volt, hogy a helyszínre látogató Mike Pence mindent megtett, hogy elkerülje a találkozást Kim Dzsongun testvérével, és állítólag csak egy pillanatra mutatták be őket egymásnak, párbeszéd nem alakult ki köztük. A megnyitóünnepségen a három vezető amúgy viszonylag közel ült egymáshoz. 

Mint korábban írtuk, Kim Jodzsong talán a Kim Dzsongunhoz legközelebb álló ember a világon. A testvérek együtt nevelkedtek Svájcban, és Kim, aki nem riad vissza rokonai kivégzésétől - egyik féltestvérét és nagybátyját is megölette már - húgát inkább egyre fontosabb posztokhoz juttatja.

Kim szerepel az amerikai szankciólistán, mivel a feltételezések szerint súlyos emberi jogi visszaélésekhez van köze. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.