A dél-koreai elnök fogadta Kim Dzsongun húgát

Komoly diplomáciai találkozó zajlott pénteken: Dél-Korea államfője, Mun Dzsein fogadta az észak-koreai diktátor testvérét, a hazájában rendkívül befolyásos Kim Jodzsongont a szöuli elnöki palotában. 

Az ötvenes évek óta nem volt ilyen magasrangú diplomáciai vízit a két ország között, Kim a téli olimpia megnyitóünnepségére érkezett, és utána látogatott el a déli ország elnökéhez. A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Dél-Koreának nem kéne túl szívélyesnek lennie az északi rezsimmel. 

A kiszivárgott hírek szerint a két vezető kimcshit evett és szodzsút, azaz rizsből készült töményet ivott. Dél-koreai hírügynökségi beszámolók szerint Kim Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Munnak, aki elfogadta azt .

Mun Dzsein dél-koreai elnök köszönti Kim JodzsongontFotó: -/AFP

A téli olimpia megnyitójának másik fontos diplomáciai fejleménye volt, hogy a helyszínre látogató Mike Pence mindent megtett, hogy elkerülje a találkozást Kim Dzsongun testvérével, és állítólag csak egy pillanatra mutatták be őket egymásnak, párbeszéd nem alakult ki köztük. A megnyitóünnepségen a három vezető amúgy viszonylag közel ült egymáshoz. 

Mint korábban írtuk, Kim Jodzsong talán a Kim Dzsongunhoz legközelebb álló ember a világon. A testvérek együtt nevelkedtek Svájcban, és Kim, aki nem riad vissza rokonai kivégzésétől - egyik féltestvérét és nagybátyját is megölette már - húgát inkább egyre fontosabb posztokhoz juttatja.

Kim szerepel az amerikai szankciólistán, mivel a feltételezések szerint súlyos emberi jogi visszaélésekhez van köze. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.