A demokraták is készítettek egy feljegyzést az FBI oroszügyi vizsgálatáról, Trump viszont ennek letiltotta a nyilvánosságra hozását

külföld
2018 február 10., 09:06
comments 47

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti tagjai is készítettek egy feljegyzést arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hogyan figyelte meg Donald Trump elnök választási kampánytörzsének kapcsolatát Oroszországgal, hasonlóan a republikánus bizottsági tagokhoz, az elnök azonban ennek a nyilvánosságra hozatalát megtagadta péntek este, eltérően a republikánus feljegyzéstől.

Az egy héttel ezelőtt készült republikánus párti feljegyzés eddig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI - hatáskörét túllépve - a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul lehallgatták Trump kampányának egykori tagját, és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében. 

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok hevesen ellenezték, hogy az elnök feloldja a dokumentum titkosságát, arra hivatkozva, hogy a feljegyzés lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja az amerikai nemzet biztonságát is, célja pedig az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosensteinnak a lejáratása és végső soron az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges bizottság vezetőjének, Robert Muellernek az ellehetetlenítése. 

A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azzal érveltek, hogy feltáró munkájuk során "komoly mulasztásokra" bukkantak, melyekről tájékoztatni kell a közvéleményt. 

A képviselőházi hírszerzési bizottság demokrata tagjai is készítettek a héten egy 10 oldalas feljegyzést, amelyben cáfolni akarják a republikánus dokumentumot, és amely arról szól a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint, hogy az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért hozzá az illetékes különleges bíróságtól, és a feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

A Fehér Ház azonban közölte a hírszerzési bizottsággal, hogy az elnöknek "nem áll módjában" feloldani az új feljegyzés titkosságát, mert az igazságügyi minisztérium szerint az "számos titkos és különösen kényes részt tartalmaz, veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot és a rendfenntartás rendszerét". Arra kérte a bizottságot, hogy dolgozza át a dokumentumot a minisztérium segítségével. A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az FBI igazgatójának levelét is ezzel kapcsolatban, és eszerint neki is hasonló aggályai vannak. A elnök azonban "hajlik arra", hogy nyilvánosságra hozassa a feljegyzést, ha a szükséges felülvizsgálat megtörténik - tette hozzá Fehér Ház. 

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője erre reagálva kijelentette: "megdöbbentő, hogy az elnök mennyire kettős mércét alkalmaz, amikor az átláthatóságról van szó". Adam Schiff közölte, hogy eleget tesznek a kérésnek. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.