A kínaiak tagadták, de az afgánok bevallották, hogy Kína katonai bázist építhet Afganisztánba

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kína hivatalosan tagadta, hogy katonai bázist terveznek építeni az afgán erők számára Afganisztán és Tádzsikisztán határára, ugyanakkor afgán biztonsági források megerősítették az értesülést. 

Januárban szivárgott ki, hogy Peking és Kabul megállapodott egy bázis építéséről az afgán Badakhshan tartományban, ami Kínával és Tádzsikisztánnal is határos. Január végén azonban a kínai védelmi minisztérium tagadta az értesüléseket. 

Azóta számos afgán tisztviselő erősítette meg az eredeti értesülést, és további részeltek is kiderültek. Volt tábornok, aki névvel is vállalta az információ megerősítését, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy az építkezés mikor fog elindulni. 

Az is kiderült, hogy eleve Kína tett javaslatot egy hegyi gyalogsági bázis létrehozására, és minden költséget is ők állnak. 

A meglehetősen elhagyatott régióban élőknek alig van kapcsolatuk a kabuli kormánnyal, a kínaiak viszont a beszámolók szerint egy ideje már élelmiszert és meleg ruhákat hordanak ide ajándékba. 

Az kérdés marad, hogy Oroszország, mely eddig sem volt lelkes az egyre szorosabb tádzsik-kínai katonai szövetségért, hogyan fogadja majd ezeket a híreket. Egyelőre nyilvánosan nem kommentálták a bázis építésének hírét. 

Egy orosz lap ugyanakkor már arról írt, hogy a kínaiak épp úgy vannak jelen Badakhshanban, mint ahogy az oroszok Szíriában. (Eurasianet)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.