A kínaiak tagadták, de az afgánok bevallották, hogy Kína katonai bázist építhet Afganisztánba

külföld
2018 február 10., 12:54
comments 47

Kína hivatalosan tagadta, hogy katonai bázist terveznek építeni az afgán erők számára Afganisztán és Tádzsikisztán határára, ugyanakkor afgán biztonsági források megerősítették az értesülést.

Januárban szivárgott ki, hogy Peking és Kabul megállapodott egy bázis építéséről az afgán Badakhshan tartományban, ami Kínával és Tádzsikisztánnal is határos. Január végén azonban a kínai védelmi minisztérium tagadta az értesüléseket.

Azóta számos afgán tisztviselő erősítette meg az eredeti értesülést, és további részeltek is kiderültek. Volt tábornok, aki névvel is vállalta az információ megerősítését, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy az építkezés mikor fog elindulni.

Az is kiderült, hogy eleve Kína tett javaslatot egy hegyi gyalogsági bázis létrehozására, és minden költséget is ők állnak.

A meglehetősen elhagyatott régióban élőknek alig van kapcsolatuk a kabuli kormánnyal, a kínaiak viszont a beszámolók szerint egy ideje már élelmiszert és meleg ruhákat hordanak ide ajándékba.

Az kérdés marad, hogy Oroszország, mely eddig sem volt lelkes az egyre szorosabb tádzsik-kínai katonai szövetségért, hogyan fogadja majd ezeket a híreket. Egyelőre nyilvánosan nem kommentálták a bázis építésének hírét.

Egy orosz lap ugyanakkor már arról írt, hogy a kínaiak épp úgy vannak jelen Badakhshanban, mint ahogy az oroszok Szíriában. (Eurasianet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.