Meglepődtek a síverseny szervezői Svédországban: sok hó esett

sport
2018 február 10., 07:49
comments 44

A világ legrégebbi és leghosszabb sífutóversenyén, a svéd Vasaloppeten egy váratlan probléma merült fel idén: túl sok hó esett. A verseny indulásáig még két hét van hátra, és az utóbbi időszakban szokatlanul sok hó hullott az ország középső részén, egyméter mély hótakaróval borítva a verseny 90 kilométeres pályáját. 

A verseny egyik rendezője szerint 1988 óta nem láttak itt ennyi havat. Mint Tommy Höglund elmondta, a versenyhez 60 centis hó lenne az ideális, de a pálya egyes részein ennek a duplája van. 

photo_camera Egy fotó a 2015-ös versenyről Fotó: ULF PALM/AFP

Az idei nagy havazás azután érkezett, hogy az elmúlt három évben kifejezetten kevés hó esett, és a szervezőknek műhóval kellett kipótolniuk a pályát fedő havat. Még 2007-ben építettek egy hógyárat a közelben, arra készülve, hogy a változó klíma miatt a jövőben gyakrabban fordulhat majd elő hóhiányos helyzet. 

A versenyre idén több tízezer embert várnak, ekkora tömegben pedig a hátul haladóknak kellemetlen élmény lehet rámenni az élmezőny által már elhasznált pályára. Minden azon múlik majd, hogy a március 4-ei start előtti éjszakán milyen időjárás lesz, ha elég hideg, akkor minden rendben lesz. 

A szervezők amúgy arra számítanak, hogy a jövőben ritkábban fognak látni ennyire havas teleket, és idén szerencséjük volt az időjárással. A nagy hó amúgy nem is elsősorban a sífutóknak jelent problémát, hanem a kiszolgálószemélyzet munkáját nehezíti meg: sokkal többet kell ásni a parkoló- és nézőhelyek kialakításáért. (Local)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.