Megválasztása után egyből meggyanúsították a kurdbarát törökországi párt vezérét

külföld
2018 február 12., 11:06
comments 41
Pervin Buldan, a HDP újonnan megválasztott társelnöke, akit a török hatóságok máris terroristák támogatásával gyanúsítanak.
photo_camera Pervin Buldan, a HDP újonnan megválasztott társelnöke, akit a török hatóságok máris terroristák támogatásával gyanúsítanak. Fotó: Diego Cupolo/NurPhoto

Vasárnapi megválasztása után egy nappal már eljárást is indított a török főügyészség a kurdbarát Népek Demokratikis Pártjának (HDP) új társelnöke, Pervin Buldan ellen. Buldant terrorista propagandával gyanúsítják, mert a párt kongresszusán tartott beszédében "lejáratókampányt folytatott" a török hadsereg Szíriában indított hadműveleteről. Buldan arról beszélt, hogy az afrini kurd enklávé ellen indított török hadműveletekben civilek is életüket vesztik.

Az eljárás részét képzi az is, hogy a pártkongresszuson a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezérét, Abdullah Öcalant ábrázoló posztert is kitettek. A török hatóságok Öcalant terroristának tartják.

A török hatóságok saját tájékoztatásuk szerint az afrini hadművelet január 20-i kezdete óta 666 embert vettek őrizetbe, mert kritizálni merték a hadműveletet. A letartóztatáshoz tényleg elég egy mérsékelten kritikus, vagy éppen békepárti Twitter-poszt is.

A HDP-t 2012-es alapítása óta mindig két társelnök, egy férfi és egy nő vezeti. A vasárnapi kongresszus a férfi társelnöknek Sezai Temellit, a női társelnöknek Pervin Buldant választotta meg. Buldan jelenleg a parlament egyik alelnöke is a HDP színeiben. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.