Négy év múlva már érmet akar szerezni a ghánai téliolimpikon

2018 február 12., hétfő 11:33
Akwasi Frimpong megtolja a skeletont Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

A részvétel csak részcél volt Akwasi Frimpongnak. Bár a téli olimpiákra benevező afrikai sportolókat a coubertini ideál megtestesítőjeként szoktuk látni, akiknek csak a részvétel a fontos, a most 32 éves exatléta ennél többet akar. Eredetileg a négy év múlva esedékes pekingi téli olimpiát célozta meg, ahol már az éremszerzés a célja. De úgy adódott, hogy már most elég szponzorpénzt tudott összegyűjteni az induláshoz.

Lendületet vesz Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance/AFP

A szponzorpénzre szüksége is volt, mert közepesen sikeres atlétikai, és annál kevésbé sikeres bobkarriere után porszívókereskedésből próbálta eltartani magát Utahban, ahol él. Frimpong ugyanis csak újrahonosított kenyai, atlétikai és bobkarrierét még hollandként futotta, tanulni meg a Utah Valley Egyetemre járt az Egyesült Államokban.

Ráveti magát a járgányra Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

Frimpong az atlétika abbahagyása után kezdett bobozni, de nem sikerült beverekednie magát a 2014-es szocsi olimpián induló holland csapatba. Skeletonozni ezután, edzője tanácsára kezdett. Azt, hogy végül már a 2018-as olimpiára is kijutott, összességében nagy áttörésnek tartja, mert szerinte így idővel a téli sportok is egyre nagyobb szerepet kaphatnak Afrika életében. "Szerintem ez nagyon jó lesz Afrikának, nagyon jó, ha az emberek kilépni kényszerülnek a komfortzónájukból Afrikában" - mondta a Reutersnek.

És végigszáguld a pályán. Fotó: FLORIAN CHOBLET/AFP